Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Tuinbouw als Tussenjaar: "Eerste keer in tomatenkas was fascinerend"

De nu 22-jarige Otis uit Delft zat een beetje op een dood spoor. Middelbare school afgerond, belangstelling voor muziektechniek, maar geen idee waar zijn toekomst ligt. Zijn moeder attendeerde hem op Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker dat middels een bord langs de weg kenbaar maakte op zoek te zijn naar jonge, gemotiveerde nieuwe werknemers. Een tussenjaar, dat was de insteek, maar Otis is gebleven en begint aan een tuinbouw gerelateerde opleiding, zo vertelt hij op de kanalen van Glastuinbouw Nederland. 
 
Het nemen van een tussenjaar wint snel aan populariteit onder scholieren van 17 tot 20 jaar. Veel jongeren kiezen voor een jaartje in het buitenland, maar een mogelijkheid is ook om die tijd door te brengen in de glastuinbouw.

Werkervaring opdoen, ontdekken waar je interesses liggen en vooral ook de veelzijdigheid van de glastuinbouw ervaren, dat kan veel jongeren een interessant perspectief bieden. Dat is zeker de ervaring van Ted Duijvestijn, die meerdere jongeren in het bedrijf heeft werken in het kader van Tuinbouw als Tussenjaar. Sowieso houdt hij zich naast tomaten in belangrijke mate bezig met scholing en opleiding van de nieuwe generatie.

Boeiende werkomgeving
“Veel jongeren zijn nog zoekende. Wij kunnen ze helpen in hun zoektocht naar een opleiding en baan die bij ze past. Interne begeleiding is daarbij erg belangrijk. Niet alleen om de jeugd structuur te bieden en voor te bereiden op een studie of werkzaam leven, maar ook om de diverse facetten van de glastuinbouw onder de aandacht te brengen”, geeft Ted aan.

Otis heeft dat ook zo ervaren. Zijn eerste kennismaking met de glastuinbouw vond hij fascinerend. “Natuur vond ik altijd al boeiend. De hommels in de kas hadden meteen mijn belangstelling, maar ook mijn interesse voor techniek maakt het tot een boeiende werkomgeving. Bovendien heb ik het erg naar mijn zin binnen het bedrijf. Ik bouw hier mooie vriendschappen op.”

Voor Ted Duijvestijn was dat aanleiding om Otis te bewegen de stap naar fase 2 te maken, een opleiding. “Hij is gemotiveerd en heeft potentie, dus als hij zijn carrière wil starten binnen ons bedrijf dan sta ik daar uiteraard voor open. Ze moeten het wel zelf regelen uiteraard.”

De jonge Delftenaar ging actief op zoek en heeft een passende opleiding gevonden, waarmee hij op 1 september start. Het is een tweejarige BBL-opleiding waarbij studie wordt gecombineerd met werken bij Duijvestijn. Dat is vastgelegd in een verbintenis om gezamenlijk dit leertraject aan te gaan.

Lees hier het hele verhaal bij Glastuinbouw Nederland, ook voor meer informatie over Tuinbouw als Tussenjaar. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven