Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eurofins

Bodemziekte uitgelicht: Meloidogyne chitwoodi/fallax

Meloidogyne chitwoodi en M. fallax zijn quarantaine organismen waarvoor speciale fytosanitaire regels gelden. Vermeerderingsmateriaal moet daarom vrij zijn van deze aaltjes. Een besmetting kan grote financiële gevolgen hebben door gewasschade en afkeuring van partijen zoals pootgoed.

Deze aaltjes veroorzaken een verminderde kwaliteit en opbrengst bij o.a. aardappel, peen, erwten, schorseneer, dahlia en gladiool. Ook suikerbiet, ui, maïs en granen kunnen lichte tot matige schade ondervinden.

Levenswijze
Wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne) veroorzaken vooral problemen op zand-, dal-, zavel en lichtere kleigronden. Wortelknobbelaaltjes hebben invloed op de fysiologie van de plant. Op de plaatsten waar de aaltjes de wortel binnendringen worden reuzencellen gevormd. Dit is aan de buitenkant te zien door een knobbeltje of een verdikking van de wortel. De eitjes worden in en op de knobbels gelegd in een soort gelatinepakketje. Eén pakketje bevat 300 tot 500 eitjes. De eitjes komen spontaan uit wanneer de bodemtemperatuur boven de 5 à 10°C uitkomt. Lokstoffen spelen bij wortelknobbelaaltjes geen rol. Hierdoor is de natuurlijke sterfte bij het ontbreken van een geschikte waardplant of zwarte braak erg groot. Meloidogyne chitwoodi en fallax hebben in Nederland 2 à 3 generaties per groeiseizoen. De combinatie van meerdere generaties en het hoge aantal eitjes dat wordt gelegd, zorgt ervoor dat een populatie binnen een jaar sterk kan toenemen.

Herkenning
Het verraderlijke van aantasting door M. chitwoodi en M. fallax is dat in veel gevallen bovengronds geen schade is te zien. De herkenning in het veld is in het begin te constateren door inspectie aan de wortels. Bij M. chitwoodi en M. fallax is er sprake van onopvallende langgerekte knobbels zonder zijwortelvorming. Op knobbelvorm zijn M. chitwoodi en M. fallax niet van elkaar te onderscheiden. Om zeker te weten met welke aaltjes u te maken heeft, is aaltjesonderzoek noodzakelijk. Verder veroorzaken M. chitwoodi en M. fallax in veel gevallen knobbels op aardappel, peen en schorseneer. Deze kwalitatieve schade kan leiden tot afkeuringen en grote financiële gevolgen hebben.

Meer informatie, tips en tricks om er op tijd bij te zijn en bovendien een handvol video's geproduceerd door BO Akkerbouw vindt u hier.

Publicatiedatum: