Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Whitepaper 'Interacties tussen plant en bestuiver bij hoge temperaturen'

Minder bestuiving vanaf 30°C

Iedereen weet dat in de tomatenteelt een goede bestuiving van de bloem nodig is voor een goede vruchtzetting, opbrengst en kwaliteit. Maar weten telers ook wat voor invloed een warm klimaat heeft op de bestuiver, de plant en hun interacties?

In een whitepaper getiteld 'Interacties tussen plant en bestuiver bij hoge temperaturen', geschreven door Remco Huvermann en Godfried Dol, wordt uitgelegd wat voor invloed hoge temperaturen hebben op de bestuiving. Uit het rapport blijkt dat vanaf 30°C bestuiving afneemt en dat vanaf 32°C er "ernstige gevolgen zijn voor opbrengst en kwaliteit."

"We zagen altijd al dat de temperatuur invloed had op de bestuivingsactiviteit van onze hommels. Nu werd het tijd om de puntjes op de i te zetten door te kijken naar het effect van warmte op plant, bloemen en de combinatie van plant-bestuiverinteracties," vertelt Remco Huvermann, productmanager bestuiving bij Koppert Biological Systems.

Interacties tussen plant en bestuiver
In een koud klimaat wordt vaak aangenomen dat de bestuiving vanzelf goed gaat bij een juist beheer van de bestuivers. Het grootste probleem is dat de zetting slecht kan zijn als de plant te weinig groeikracht heeft.

In een warm klimaat hebben tomatentelers te maken met allerlei andere problemen die een negatief effect kunnen hebben op de opbrengst en de kwaliteit. Het beheer van de temperatuur, de vochtigheid en de straling is daarom bijzonder belangrijk voor zowel de plant als de bestuiver.

Samenvatting en downloaden
Het rapport bevat ook een handige 'Samenvatting van maatregelen om planten en bestuivers te beschermen bij hoge temperaturen'.

Lees hier de Engelstalige versie.

Publicatiedatum: