Nieuwe innovatiepilot voor behoud van CO2-levering in glastuinbouw

In een Kamerbrief laten minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Wiebes van Economische Zaken en Klimaat weten dat het kabinet met alle betrokken partijen een innovatiepilot uit gaat werken. Deze pilot wordt geschreven om het huidige volume van CO2-levering zo goed mogelijk te behouden. 

In de brief beschrijven de ministers het volgende: "Het uitbreiden van extern geleverde CO2 aan de glastuinbouw vereist dat producenten hiervan, bijvoorbeeld in de industrie, hiertoe gestimuleerd worden. De prikkels hiervoor zijn op dit moment niet optimaal. Dit komt vooral doordat CO2-levering aan de glastuinbouw in het ETS, net als diverse andere vormen van het nuttig gebruiken van CO2, niet telt als vorm van CO2-reductie." 

Ongewenste prikkels
Er wordt beschreven dat er 'ongewenste prikkels' zijn tussen sectoren. Om ervoor te zorgen dat deze 'prikkels' verdwijnen moet er onderscheid gemaakt worden tussen het behouden van de bestaande levering en het stimuleren van uitbreiding van de CO2-levering. De pilot moet daar invulling aan gaan brengen en gaat zich richten op drie verschillende elementen.

Drie elementen
Allereerst moet er gecombineerde opslag en levering van CO2 plaats vinden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een seizoenspatroon: in de wintermaanden ligt de nadruk vooral op CO2-opslag, terwijl er in de zomermaanden vooral CO2-levering aan de glastuinbouw plaatsvindt.

Ook zal er in de pilot gebruik worden gemaakt van een combinatie van
CO2 van fossiele bronnen en van biogene bronnen. Daarbij wordt erop ingezet dat er door middel van een administratieve verrekening op jaarbasis uitsluitend biogene CO2 aan de glastuinbouw wordt geleverd. Dit betekent dat in de zomermaanden zowel fossiele als biogene CO2 aan de glastuinbouw geleverd wordt, terwijl er in de wintermaanden zowel fossiele als biogene CO2
wordt opgeslagen.

Samen met het bedrijf Porthos gaan de verschillende partijen kijken hoe de winterpieken in de CO2-opslag, die gepaard gaan met deze aanpak, technisch in het Porthos-systeem ingepast kunnen worden. 

Tegen het licht houden
Tot slot wordt in de Kamerbrief geschreven over de beleidsomgeving van de glastuinbouw mee te maken heeft. Deze willen zij graag tegen het licht houden. "Het er niet alleen om hoe extern geleverde CO2 voor meer tuinders een aantrekkelijker alternatief voor het gebruik
van aardgas kan worden, maar ook hoe parallel hieraan alternatieve warmteopties en energie-efficiëntie effectief kan worden gestimuleerd", schrijven de ministers. 

De hele Kamerbrief kun je hier lezen. 

Bron: Rijksoverheid 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven