Via internet blijft Nederlandse glastuinbouw op de kaart in de woestijn

Zo'n negentig procent van het voedsel in de Verenigde Arabische Emiraten wordt geïmporteerd. Om die reden zet men in de woestijn al jaren in op o.a. glastuinbouw om meer zelfvoorzienend te worden. De coronacrisis benadrukt het belang hiervan alleen maar, al is het voor Nederland als techniekleverancier lastig om 'op de kaart te blijven' nu reizen naar de woestijn moeilijk is. 

Handelspartners
Dat laatste wordt ondervangen door 'virtuele diplomaten', zo valt te lezen op de site bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Met een handelsvolume van ongeveer $8 miljard per jaar is de VAE een belangrijke handelspartner van Nederland in de regio. Het is daarom belangrijk om in de huidige crisis het contact warm te houden," vertelt ambassadeur Lody Embrechts vanuit zijn standplaats in Abu Dhabi. 

Om Nederland op de kaart te houden, gebruiken de Nederlandse Ambassade in Abu Dhabi en het ministerie in Den Haag de telefoon en de computer. Peter Potman, plaatsvervangend directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen en zijn counterpart in de VAE bespraken virtueel de gevolgen van Covid-19 en het 'hoe verder' van de economische samenwerking tussen beide landen. Ook de ambassadeur van de VAE in Nederland en de Nederlandse ambassadeur in VAE waren erbij.


Abdulaziz AlMulla, CEO en medeoprichter van Madar Farms (rechts) schudt de hand van Damion Schwarzkachel, Consulting Engineer en architect bij Certhon na het tekenen van de contractovereenkomst begin dit jaar.

Indoor farm
De mannen hadden het onder andere over een kas die Certhon, uit Poeldijk, in de woestijn aan het bouwen is. Eind 2020 moet Madar Farms, de eerste commerciële indoor farm in de VAE, verse tomaten gaan opleveren. Tijdens een handelsmissie begin dit jaar werden hiervoor handen geschud tussen de Nederlandse betrokken partijen (naast Certhon o.a. ook Signify) en de oprichter van Madar Farms.


Foto: Certhon

Embrechts spreekt van 'een goed voorbeeld van wat de Nederlandse tuinbouw wereldwijd te bieden heeft'. Tijdens de Expo 2020 in Dubai, die gehouden gaat worden van, let wel, 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022, kunnen Nederlandse bedrijven als corona geen roet meer in het eten gooit nog meer van hun kennis en kunde laten zien. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven