Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoeveel natrium kan roos zonder schade hebben?

Als adviesnorm voor natrium in de rozenteelt geldt sinds jaar en dag 4 mmol/l. Maar waarschijnlijk kun je best meer tolereren. Dat wordt nu onderzocht, naar analogie van eerdere proeven met tomaat, paprika en gerbera.

Recirculeren lukt alleen als je het natriumgehalte onder controle hebt. In de jaren ’80 zijn er normen voor de gehaltes in het drainwater vastgesteld, die uit voorzichtigheid expres laag gekozen zijn. “Al in de jaren ’90 bleek uit proeven in Aalsmeer dat roos toleranter is voor natrium”, vertelt Wim Voogt van Wageningen University & Research business unit Glastuinbouw.

In Bleiswijk vindt onder zijn leiding een serie proeven plaats om te bepalen wat de gewassen echt zonder schade aankunnen. Bij tomaat, paprika en gerbera bleken de toelaatbare gehaltes veel hoger te liggen dan de adviesnormen. Ook telers in de begeleidingsgroepen onderschreven, soms op grond van eigen ervaringen, dat de normen eigenlijk niet meer bij de tijd zijn.

Klik hier voor een nader verslag van de proef op Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum: