Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dümmen Orange presenteert nieuw merk voor duurzame innovaties in de veredeling

Introductie van een nieuwe generatie rassen met unieke eigenschappen; dat is een van de belangrijkste doelen die Dümmen Orange zich gesteld heeft met de opening van het nieuwe veredelingscentrum. Dit centrum werd eerder deze maand officieel geopend, en speciaal om de nieuwste productinnovaties uit de R&D-pijplijn uit te lichten, introduceert men nu het merk Intrinsa.

Perry Wismans

Veredeling in volle gang
Eerder deze maand werd het Breeding Technology Center, een van 's werelds grootste laboratoria voor ornamenteel onderzoek, virtueel geopend door Carola Schouten, de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een videoboodschap. Op dat moment was het werk al in volle gang. "Door de coronapandemie werd de officiële opening vertraagd en ging het virtueel, maar onze veredelaars zijn al langer bezig met hun kenmerkende en technologische programma." En volgens Wismans zijn ze enthousiast en trots op hun nieuwe werkplek.

Het nieuwe veredelingscentrum

Milieuvriendelijkere producten
De milieu-impact van een product wordt steeds belangrijker, en door zich te richten op eigenschappen die een plant resistenter kunnen maken, zijn er minder chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig. En dat is een belangrijk doel dat Dümmen Orange wil bereiken. "We vinden het heel belangrijk om producten te ontwikkelen die 'milieuvriendelijker' zijn. In de loop der jaren is niet alleen de beschikbaarheid afgenomen, ook het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen is minder geaccepteerd. Door producten te ontwikkelen die resistenter zijn, zijn er dus minder gewasbeschermingsmiddelen nodig, waardoor er een win-win situatie ontstaat voor de teler die geld bespaart en de waardeketen waar meer milieuvriendelijke producten worden gevraagd." Naast deze resistentie tegen biotische factoren (bepaalde bacteriën, schimmels, virussen en insecten) worden ook eigenschappen in kaart gebracht die verband houden met de tolerantie voor omgevingsstress (bijvoorbeeld kou, hitte en droogte) en met verbeteringen van de productieprestaties, die op hun beurt extra interessant zijn voor de eindgebruiker."

Snellere kweek- en selectieprocessen
Het veredelen bij Dümmen Orange is niet meer alleen een kruising en selectie, maar het is een datagestuurd proces. "Het belangrijkste verschil met de gebruikelijke veredeling is dat we proberen de onzichtbare kenmerken te identificeren, zoals tolerantie voor virussen, ziekten, maar ook voor droogte en kou. Door het ontcijferen en analyseren van de genetische code van planten leren we de precieze biologische oorzaken voor bestaande of ontbrekende resistentie kennen. In de volgende stap gebruiken en ontwikkelen we onze kennis over de genetische code in commerciële variëteiten door het systematisch verbeteren en uitbreiden van cruciale eigenschappen van een plant. Op deze manier worden deficiënties van binnenuit genezen, gebruikmakend van de intrinsieke en natuurlijke capaciteiten van de plant. Het resultaat: planten die bestand zijn tegen een veelvoud aan biotische en abiotische stress. Dit zogenaamde traits en technologieprogramma realiseert een snellere manier van veredeling en selectieprocessen."

Eerste producten gevalideerd
Op dit moment worden de eigenschappen van drie verschillende gewassen gevalideerd in laboratoria en bij verschillende telers. "Net als bij de reguliere veredeling proberen we de rassen eerst uit, voordat we ze commercieel op de markt brengen." De volgende eigenschappen worden gevalideerd: witte roest in chrysanten, echte meeldauw in kalanchoë, en tabaksmozaïekvirus in petunia. "De resistentie tegen de ziekte in het product zal een extra waarde creëren, aangezien het product nog steeds moet voldoen aan alle gebruikelijke kenmerken, zoals een aantrekkelijk uiterlijk, een goede houdbaarheid, enz. De verwachting is dat, na validatie, de eerste producten binnen 6 maanden op de markt zullen zijn.

En dit zijn slechts enkele van de voorbeelden waar ze aan werken. "We hebben zoveel projecten tegelijk lopen. We werken bijvoorbeeld ook met ralstonia in de roos. Het begint met het ontdekken van het gen tegen ralstonia, en dan moet het op de traditionele manier in de rozen worden gekruist. Het zal dus iets langer duren voordat dit product op de markt zal verschijnen."

Intrinsa
Omdat de belangrijkste producten worden verbeterd door de onzichtbare eigenschappen, is het van buitenaf niet altijd zichtbaar dat het een 'next generation' product is. Om deze reden heeft Dümmen Orange een merk gecreëerd, namelijk Intrinsa. Dit nieuwe merk zal alle aankomende productinnovaties vertegenwoordigen voor verschillende innovatieve eigenschappen en gewassen die ontworpen zijn om een hogere toegevoegde waarde te leveren voor klanten. Er zijn verschillende eigenschappen geïdentificeerd om de resistentie tegen onder andere bacteriën, virussen, virussen en schimmels te verhogen.

Voor meer informatie:
Dümmen Orange
www.dummenorange.com

Publicatiedatum: