Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opleidingskas Westdorpe stopt door structureel gebrek aan geschikte kandidaten

Tholen - Het Voorlichtings- en Opleidingscentrum (VOC) Glastuinbouw in Westdorpe sluit na het oogstseizoen dit jaar de deuren. Het is een besluit vanuit drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten die samen het bestuur van het Zeeuws-Vlaamse sociaal werkbedrijf Dethon uitmaken, waaronder de kas valt. Een structureel gebrek aan geschikte kandidaten voor de specifieke re-integratietak en oplopende kosten liggen aan het besluit ten grondslag.

De Provinciale Zeeuwse Courant sprak met algemeen directeur Edwin van den Berghen van Dethon. Hij spreekt van 'een goede bijdrage' van het VOC aan het aan het werk helpen van werklozen. Het VOC bood sinds 2008 werkend re-integretatietrajecten aan voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen. Zo'n re-integratietraject heeft tot doel om mensen vanuit de bijstand te begeleiden naar een baan in de glastuinbouw in de Kanaalzone of bij bedrijven elders in de regio. 

Elders aan de slag
Dat was het niet altijd makkelijk. Zestien procent van het opgeleide personeel, in totaal 472 werkzoekenden, kwam in de glastuinbouw terecht. Vele anderen gingen, bijvoorbeeld met een heftruckdiploma op zak, elders aan de slag.

Crisis
Vlak na de start van het centrum sloeg de crisis toe, waardoor het centrum een moeilijke start kende (lees hier een verhaal uit 2012 over de stand van zaken destijds). Ook daarna bleef het moeilijk en bij gebrek aan werklozen die in de specifieke re-integratie pasten werden soms uitzendkrachten ingehuurd om het werk in de kas te doen. 

Vanuit het centrum verscheen vorig jaar jaar nog een kinderboek, geschreven door een van de werknemers. 

Afwikkeling
De komende maanden wordt de oogst afgemaakt en naar alle verwachting is het eind oktober dan klaar. De medewerkers in dienst bij Dethon kunnen op andere afdelingen binnen Dethon aan de slag. Dit geldt ook voor nieuwe re-integratiekandidaten die vanuit de gemeenten bij Dethon worden aangemeld, zo valt te lezen in een officiĆ«le mededeling op de site van het centrum. 

Daar staat ook dat over de bestemming van de kas en de grond gesprekken gaande zijn tussen de gemeenten Terneuzen, Sluis, Hulst, North Sea Port en Dethon.