Vanuit de tuinderij op het dak:

Klimaatbescherming dankzij levende planten

Planten zijn natuurlijke airconditioning systemen. Ze slaan water op en geven het doelgericht weer af. Dankzij innovatieve oplossingen van tuinbouwbedrijven uit onder andere Nordrhein-Westfalen kunnen daken in steden en gemeentes eenvoudig van groen worden voorzien. Hun klimaatbeschermende planten bieden een werkzaam tegenmiddel tegen te hete en droge zomers en helpen bij het verbeteren van het milieu.

Innovatieve concepten uit de tuinbouw
Planten maken het verschil: een bushalte met groen op het dak, een zee van bloesem op de garage of zelfs een compleet begroeid dak van een gebouw, het ziet er niet alleen maar mooi uit. Zulke oppervlaktes zijn namelijk ook top voor het milieu. De planten bieden insecten voeding en leefruimte. Bij hevige regen ontlasten ze de kanalisatie, filteren schadelijke stoffen en fijnstof uit de lucht en binden koolstof. Bovendien verbetert een begroeiing met planten de thermische isolatie en de geluidsisolatie van gebouwen. Het aanplanten van een groen dak wordt dankzij innovatieve oplossingen uit de tuinbouw steeds eenvoudiger. Tuinders hebben plantconcepten ontwikkeld die weinig verzorging vergen. Daarbij zetten professionals onder andere in op een ecologische beschermlaag uit verschillende soorten sempervivium zoals huislook en sedumsoorten zoals muurpeper en hemelsleutel.


Thomas Viehweg vermeerdert in zijn familiebedrijf in Issum muurpepersoorten (sedum) in cassettes voor het eenvoudig groen maken van daken. (Foto: GMH/LV NRW)

Concurrentieloos op droge plaatsen
Een specialist op het gebied van sedumplanten is tuinderij Viehweg uit Issum aan de Niederrhein. Het familiebedrijf, dat door de vierde generatie wordt gerund, teelt op twintig hectare vele miljoenen planten per jaar. "Als succulenten zijn sedumsoorten in staat om op droge plaatsen relatief concurrentieloos te overleven“, zegt bedrijfseigenaar Thomas Viehweg. Irrigeren is volgens de tuinder niet nodig, want sedumsoorten slaan water in hun dikke bladeren op en kunnen hitte en zelfs langere periodes van droogte zonder schade doorstaan. Voor een bont, harmonisch groen dak combineren de tuinders bijna twintig verschillende jonge sedumplanten, die zij in 40 x 60 centimeter grote cassettes met mineraalrijk substraat zetten.

240 sedumplanten per vierkante meter
Op een vierkante meter kunnen tot wel 240 exemplaren groeien. Na circa vier maanden is het oppervlak volledig begroeid. Als dat eenmaal zover is, kan een dergelijke groep planten meerdere decennia oud worden. Het gesloten plantendak verhindert dat er zich zaailingen van grassoorten en onkruid vestigen. "Het benodigde onderhoud is minimaal – net als bij een plat dak zonder planten erop is een jaarlijkse controle voldoende om ongewenste zaken te verwijderen en bemesting voor de langere termijn aan te brengen", zegt Thomas. Bovendien is er geen vakkennis meer nodig om onkruid geen kans te geven.

De kant-en-klaar beplante cassettes worden eenvoudig in het gewenste aantal op een plat dak of een bushalte geplaatst, en klaar is kees. De speciaal hiervoor ontwikkelde cassettes voor bushaltes van metaalbouwer WSM, die door Thomas van planten worden voorzien, tonen hoe innovaties door samenwerkingen kunnen ontstaan.

Bron: Grünes Medienhaus

Voor meer informatie:
www.viehweg.info/  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven