Crisisteam Tuinbouw ‘is nog niet klaar’

Op 7 mei opende ‘het loket’ voor de extra steunmaatregel bij RVO. Sinds de openstelling inventariseert de crisisorganisatie ‘pijnpunten’ bij aanvragen voor tegemoetkoming uit de steunmaatregel. Voornaamste pijnpunten zitten bij de criteria voor de out of home markt van de voedingstuinbouw, de manier waarop groei van bedrijfsareaal of omzet correct is mee te nemen en de verrekening met tegemoetkomingen uit de NOW-regeling. Jaap Bond, voorzitter van de crisisorganisatie, noemt het overleg met LNV constructief en oplossingsgericht. 

Enquête effectanalyse
De crisisorganisatie gaat bij ondernemers in de tuinbouw na welke impact de coronacrisis heeft en in welke mate ze gebruik kunnen maken van de noodmaatregelen die het kabinet beschikbaar stelde. Er zal via brancheorganisaties en regionale Greenports een online vragenformulier worden verstuurd, naar verwachting op 25 mei. De enquête gaat ook in op de maatregelen die ondernemers zelf namen om de schade te beperken en welke knelpunten ondernemers verwachten in de nabije toekomst. De resultaten van de enquête helpen bij het bepalen van vervolgstappen voor de crisisorganisatie voor de volgende fase.

Groen licht voor volgende fase
Het werk is beslist nog niet gedaan. Die conclusie trok een groep tuinbouworganisaties over de aanpak van de coronacrisis. De groep nam maandag 16 maart het besluit om gezamenlijk met een crisisorganisatie de impact van coronamaatregelen te beperken. Sindsdien is veel gebeurd en veel werk verzet, zo werd geconstateerd. De steunmaatregel kent nog pijnpunten die opgelost moeten worden. Tegelijkertijd moet de blik alvast gericht op de volgende fase. Vervolgschade, het vermijden van schade, het versterken van de internationale positie en beleid voor technologie en handel zijn voorname aandachtspunten. Ook de Taskforces (Arbeid, Financiën en Logistiek) hebben ieder op het eigen werkterrein punten waarop het werk niet is gedaan en die aandacht behoeven.

Bron: Greenports Aalsmeer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven