Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
met Stolze het "technisch telen" naar hoger plan tillen

Project uit de ouwe doos: de gerbera's van Aad Bassie

Aad Bassie nam in 1969 de tuin van 1 hectare van zijn vader in 's-Gravenzande over. In zo'n 5 jaar tijd heeft hij van alles en nog wat geteeld. Van sla, tomaten, komkommers en paprika's naar chrysanten, fresia's en lelies. Omdat toen alles nog in de grond werd geteeld, kon hij gemakkelijk overschakelen naar een andere teelt. Hij paste zijn teelt aan naar de vraag in de markt. Rond 1975 ging hij gerbera's telen en dat beviel hem zo goed, dat hij altijd gerbera's is blijven telen.

Automatisering in de kas met een CV/HL computer
Rond deze periode klopte hij ook voor het eerst aan bij Stolze. Automatisering in de glastuinbouw vond hij toen allemaal nog maar erg modern, maar toch koos hij er voor om een CV/HL wandcomputer van Priva aan te schaffen, waarmee hij bijvoorbeeld veel meer mogelijkheden had om het klimaat in de kas te regelen. Hij bespaarde hier ook veel energie mee, omdat de computer veel nauwkeuriger was dan een analoge regeling. De CV/HL computer was het begin van de automatisering in de kas en zijn interesse voor de techniek.

Uitbreiding in 1980
In 1980 kocht Aad een kwekerij van 6.500 m2 erbij tegenover het bestaande bedrijf en de bedrijven werden steeds verder gemoderniseerd. Zo was hij begin jaren 80 de eerste bij wie Stolze een injectie unit met bakselectie mocht installeren, zodat hij makkelijk kon overschakelen tussen verschillende recepten. Dit was nog erg nieuw in de tuinbouw, maar Aad was erg geïnteresseerd in de mogelijkheden van techniek in de kas. Aad: "Het technisch telen sprak me heel erg aan. Het gaf me het gevoel dat ik alles in de hand had en ik wilde ook graag precies weten hoe iets werkte."

Vooruitstrevend in gerberateelt
Het telen in de grond werd vervangen door telen op oasis en later op steenwol. Ook hierin was hij vooruitstrevend, want hij was één van de eerste gerbera telers die op substraat ging telen. In 1989 is het oudste bedrijf afgebroken en is er nieuw gebouwd op dezelfde locatie. Aad had veel vertrouwen in Stolze en de combinatie met elektro- en watertechniek. Wij mochten dan ook bij de nieuwbouw alle elektro- en watertechnische installaties maken.

In 1989 werden bij hem in samenwerking met een telersvereniging proeven gedaan met assimilatiebelichting. De resultaten van deze proeven waren zo goed dat hij er niet lang over na hoefde te denken om de hele kas vol te hangen met assimilatiebelichting. Aad: "Dit was helaas wel het einde van zomers lang op het strand liggen, want ineens konden we het hele jaar door telen."

Familiebedrijf
Arjan Bassie, de zoon van Aad, is ook altijd werkzaam geweest in het bedrijf. Nadat hij klaar was met zijn studie, koos hij er in 2001 voor om samen met zakelijk partner Marcel van Vliet een eigen gerbera kwekerij te starten in Rijnsburg. Ook Arjan is altijd een goede klant van Stolze geweest. Op dit moment is Stolze bezig met de elektrotechnische, watertechnische en groeilicht installatie bij zijn nieuwbouw project aan de Herenwerf in Maasland, dat begin 2020 in gebruik genomen zal worden door Syngenta. Lees hier meer over het project.

Aad is zelf in 2008 gestopt met het telen van gerbera's toen de gemeente de grond wilde kopen voor het bouwen van huizen, maar hij staat zijn zoon nog graag bij met alle kennis en ervaring die hij heeft opgedaan.

Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T +31 174 513 779
[email protected]
www.stolze.nl

Publicatiedatum: