Ary de Jong maakt na 10 jaar trouwe dienst als teeltmanager bij Demokwekerij Westland de stap naar HortiTech. Daar wordt hij met ingang van 1 januari 2020 trainer en mentor. Voordat hij aan de slag ging bij Demokwekerij Westland was Ary al tomatenteler. 

HortiTech is de startup opgezet door Peet van Adrichem en zijn zonen Perry en Pim, die internationale talenten opleidt tot vakbekwame medewerkers voor tuinbouwprojecten. HortiTech is gevestigd in het World Horti Center in Naaldwijk en werkt samen met onderwijsinstellingen, kennisorganisaties en tuinbouwtoeleveranciers, waardoor de allerlaatste ontwikkelingen en nieuwste inzichten continue verwerkt worden in hun trainings- en opleidingsprogramma’s.

Opleiden
Naast trainingen van een tot drie maanden biedt HortiTech een uniek traject voor een opleiding tot teler of kasmanager: MoniMenTal. Hierin staat het vakmanschap  van de Nederlandse teler centraal.

Ervaren telers worden gekoppeld aan jonge, net afgestudeerde kwekers in-spe en lokale tuinbouwtalenten. Na een intensieve training in Nederland, gaat de afgestudeerde meewerken op locatie met het lokale talent voor een periode van ongeveer negen maanden. Zij managen gezamenlijk het productiebedrijf. Ze worden vanuit Nederland ondersteund door een ervaren kweker (de Mentor). Informatie uit de kasprocessen wordt dagelijks gedeeld en samen besproken via een online monitoring systeem.

Operationeel succes
Na de periode van negen maanden vertrekt de jonge Nederlandse kweker, maar het lokale talent blijft onder de hoede van de aangestelde mentor zoals Ary, voor een aanvullende periode van ongeveer twee jaar. Het traject is afgerond wanneer het talent zelfstandig kan werken.

Eigenaren van tuinbouwprojecten kunnen zich met MoniMenTal verzekeren van het operationele succes van de kwekerij. Daarnaast biedt MoniMenTal aan ervaren telers de kans om hun kennis te verzilveren en de volgende generatie telers te trainen.

Voor meer informatie:
HortiTech
www.horti-technology.com 

Pim van Adrichem
pim@horti-tech.com