en Arne Weverling vertelt over 'Urban Farming avant la lettre'

Seed NL aan de slag in Ethiopië en Nigeria

Op dinsdag 26 november en donderdag 28 november vond de Begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking plaats. Hierin kwam onder andere naar voren dat Seed NL aan de slag zal gaan in Afrika, met name in Nigeria en Ethiopië.

VVD-Kamerlid Arne Weverling ging tijdens de behandeling van het onderwerp onder meer in op 'Urban Farming avant la lettre'. Dat deed her en der wel wat wenkbrauwen fronsen.

Verder betoogde hij:

“Onze Nederlandse zaadveredelingsbedrijven voorzien al miljoenen boeren en tuinders wereldwijd van kennis en zaden van hoge kwaliteit, zaken die boeren in ontwikkelingslanden en daarbuiten in staat stellen hun economische positie te verbeteren en meer en betere producten te produceren voor hun gezinnen en voor de consument.

Nederland heeft een unieke positie in de wereldwijde voedselvoorziening. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit het feit dat de Nederlander Simon Groot de World Food Prize 2019 heeft gewonnen. De VVD is er dan ook zeer verheugd over dat BuZa, LNV en brancheorganisatie Plantum recent samen Seed NL hebben gelanceerd.

Dit innovatieve publiek-private samenwerkingsverband heeft als doel de zaaizaadsector in ontwikkelingslanden te versterken. Goede zaden en rassen dragen bij aan het efficiënt gebruik van hulpbronnen door lokale boeren, de werkgelegenheid, het verbeteren van de toegang tot veilig en gezond voedsel en het beter omgaan met de effecten van klimaatverandering.

Seed NL is daarmee een goede eerste stap om ontwikkelingslanden ook zelfvoorzienend te krijgen. 

De combinatie van publieke en private investeringen leidt tot een duurzame ontwikkeling van de landen die dat nodig hebben. Ik vraag de minister daarom ook om de Tweede Kamer jaarlijks over de voortgang van Seed NL te informeren. Ik neem aan dat zij dat kan toezeggen.”

Inmiddels heeft minister Sigrid Kaag schriftelijke toezegging aan de Tweede Kamer gedaan om de resultaten in haar jaarlijkse resultatenrapportage op te nemen. 

Bron: Plantum

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven