EU heeft akkoord bereikt over hergebruik afvalwater

Gisterenavond hebben het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese lidstaten een akkoord bereikt over wetgeving die waterhergebruik van afvalwater mogelijk maakt in de land- en tuinbouw. Daarmee kunnen tomaten straks misschien wel groeien op afvalwater, wie weet?

Op dit moment gebruiken zeven lidstaten water dat gezuiverd werd uit stedelijk afvalwater om gewassen te irrigeren in de landbouwsector. Iedere lidstaat deed dit naar eigen inzien en met eigen kwaliteitsnormen.

Dit bleek te zorgen voor twijfel over de kwaliteit van landbouwproducten bij andere lidstaten die deze gewassen kochten. Met deze nieuwe Europese wetgeving zouden deze twijfels voorkomen worden. Elke tomaat, of die met grondwater of gezuiverd water is besprenkeld, voldoet dankzij deze wetgeving aan dezelfde kwaliteitsnormen.

Geen twijfels over voedselveiligheid nodig
VVD Europarlementariër Jan Huitema, betrokken bij het dossier namens Renew Europe, is tevreden met het resultaat: "Deze regels brengen ons weer een stap dichter bij de circulaire economie. De  veiligheids- en kwaliteitsnormen die we nu afgesproken hebben zorgen ervoor dat gezuiverd afvalwater over voedselveiligheid hergebruikt kan worden en dat zorgt weer voor minder waterverspilling. Zeker als we in de toekomst te maken krijgen met meer periodes van droogte, zal er meer behoefte zijn aan hergebruik van water. Dan is het verstandig dat we nu alvast duidelijke regels hebben."

Actueel project aan de gang
Een actueel project op dit gebied in de Nederlandse glastuinbouw is Delft Blue Water. Dat borduurt voort op een pilot in de Harnaschpolder uit 2011. Het idee is om effluent van de afvalwaterzuivering AWZI Nieuwe Waterweg op te waarderen tot gietwater voor de glastuinbouw. Dat zou een deel van de huidige lozing van 10.000 m3 effluent per uur op de Noordzee overbodig maken en een deel van de Westlandse telers ontzorgen. Lastig punt is nog wel hoe je de noodzakelijke infrastructuur in bestaand verstedelijkt en verglaasd gebied realiseert.

Bron: Glastuinbouw Waterproof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven