Fotoreportage IFTF 2019

Tholen - Afgelopen vrijdag sloot de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen haar deuren voor de tiende editie van de IFTF. De beurs kende woensdag een uitstekende start en kenmerkte zich wederom door het zeer internationale karakter. Er hing een optimistische sfeer en ook de organisatie is tevreden. Qua bezoekersaantallen zijn nog geen cijfers gepubliceerd, maar gezien het volledig volle parkeerterrein tijdens de eerste 2 dagen - wat ook een record is - verwacht men ook hogere bezoekersaantallen.

Klik hier voor de fotoreportage.


Mark Fikkers, Havatec; Ignacio Gomez, Benchmark Growers; Het team van NIRP; en Irina Brecisova, Invos Flowers.

Optimisme
Gedurende de drie beursdagen hing er een optimistische sfeer, wat niet geheel vanzelfsprekend is wanneer men de huidige situatie in de markt bekijkt. Op vele vlakken staat deze onder druk. Vooral de rozenkwekers hebben een jaar vol uitdagingen achter de rug met een overvloed aan rozen op de markt en in sommige landen zelfs politieke onrust die de export bemoeilijkt heeft.

Trends
In totaal lieten bijna 300 bedrijven hun producten en services zien. Wat waren de trends dit jaar? De moeilijke periode die de rozenkwekers doormaken, ziet men terug op de beursvloer, maar in positieve zin. Men laat het hoofd niet hangen en probeert innovatief en oplossingsgericht te denken. "Er is een overvloed aan rozen op de markt en de kosten voor het maken van boeketten in Europa en het VK stijgt. Wat kunnen we dan doen? Meer gewassen testen en kweken en deze dan gaan verpakken op de farms." In Kenia en Ethiopi├ź bijvoorbeeld liggen de prijzen voor het maken van boeketten een stuk lager en daardoor is de vraag groot voor deze optie. En deze trend is goed te zien op de beurs. Vele Keniaanse kwekers bieden nu ook boeketten aan en zijn ook aan het testen met het telen van verschillende gewassen.

Daarnaast zijn meer en meer kwekers de 'tuinroos' type rozen gaan producen. De vraag naar dit type roos in Europa is de laatste jaren enorm gestegen, en velen proberen een graantje mee te pikken.

En natuurlijk niet te vergeten, de getinte bloemen. Al een aantal jaar zien we deze trend ontwikkelen. Veel kwekers hebben nu een methode om hun bloemen te tinten, door middel van sprayen, dippen of absorberen geven ze hun bloemen verschillende kleuren. Het tinten is zelfs zo'n trend geworden dat het bij de veredeling een extra aandachtspunt is geworden: Hoe is de absorptie van kleur?

Ook zien we steeds meer gepreserveerde bloemen. Ook deze trend begon een aantal jaar geleden en wordt nu door steeds meer kwekers opgepakt. Net zoals het tinten van bloemen kan de kweker zijn assortiment verrijken, en met deze techniek kan men zelfs een ander segment aanspreken. Een ander voordeel van gepreserveerde rozen is dat de kweker niet te maken heeft met een bederfelijk product - ze kunnen daardoor een voorraad aanhouden.

Ook op het gebied van verpakkingen ziet men dat het onderwerp duurzaamheid van alle kanten wordt belicht. Men doet er alles aan om de producten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Bijna alles wat geïntroduceerd wordt is biologisch afbreekbaar, gerecycled of recyclebaar.

Toekomst
Door al deze ontwikkelingen is het moeilijk te voorspellen hoe de sector zich zal gaan ontwikkelen in de toekomst, wanneer men kijkt naar de algemene economische groei. Echter, kijkend naar de sector als geheel en hoe eenieder door de loop der jaren zich weet aan te passen en te innoveren, geeft dit goede hoop voor de toekomst.

"De wereldwijde economische groei is vertraagd sinds vorig jaar en dit heeft ook gevolgen voor de bloemensector. Echter, het is een normale fase in de opwaartse en neerwaartse economische trend, die elke 7 tot 9 jaar plaatsvindt en deze keer niet anders is. Het is moeilijk te voorspellen hoe de conjunctuur zich zal ontwikkelen. De bloemensector heeft echter in het verleden keer op keer bewezen sterk te zijn met een enorm aanpassingsvermogen. Het is daarom zonder twijfel dat het ook deze keer elke moeilijkheid zal weerstaan en blijft groeien zoals altijd", zei Dick van Raamsdonk, van HPP Exhibitions, de organisatie van de IFTF in een van zijn laatste persberichten.

Ook de organizatie, HPP Exhibitions, heeft de beurs vastgelegd, in een 3:30 minutt durende time-lapse video. Klik hier voor de video. (Copyright: HPP Exhibitions, Photographer: Rob Metsers)


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven