Guus Meis, Glastuinbouw Nederland, na opsomming lopende initiatieven:

"In je eentje krijg je gietwaterproject niet van de grond"

De beschikbaarheid van regenwater als schone en voordelige basis van ons watersysteem staat onder druk. De voornaamste oorzaak is, niet verrassend, de klimaatverandering. Guus Meis van Glastuinbouw Nederland schetste tijdens het Water Event op 3 oktober een aantal alternatieven. Hun overeenkomst is dat ze een regionale aanpak en goede regie vereisen.

Ondanks het beeld dat door de recente hete zomers is versterkt, is er in ons land aan neerslag bepaald geen gebrek. Sterker nog, de gemiddelde hoeveelheid neerslag loopt op, blijkt uit de statistieken van het KNMI. We krijgen echter vaker dan vroeger zowel te maken met langdurige droogte als met korte perioden met extreme neerslag. Hierdoor wordt de beschikbaarheid van regenwater door het jaar heen minder vanzelfsprekend. De meeste telers zijn daar inmiddels goed van doordrongen. De grote vraag is wat zij met die wetenschap kunnen.

Alternatieven noodzakelijk
“Naast neerslag is er aanvullend goed gietwater nodig”, vatte Guus Meis bondig samen. “Oppervlaktewater is no-go, leiding- en bronwater zijn voor gesloten teeltsystemen te zout en restwater is lang niet overal beschikbaar. Ook omgekeerde osmose, op veel bedrijven een belangrijke aanvulling, staat onder druk. Er mag in principe geen brijn meer naar de diepere ondergrond, hoewel het beleidskader voor goed gietwater plaatselijk maatwerk mogelijk maakt.”

Voor de lange termijn zijn er dus andere oplossingen nodig. Op tal van plaatsen zijn al projecten gerealiseerd of in voorbereiding om daarin te voorzien. Meis liet een aantal hiervan de revue passeren. Lees ze hier op Glastuinbouw Waterproof.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven