Pro Manager Mastercourse Sierteelt

Internationaal gezelschap op toer door Nedelandse tuinbouw

Tholen - Momenteel toert een groep jonge ondernemers met zevenmijlslaarzen door de Nederlandse tuinbouw. Dit gezelschap, een man of 20, heeft zich uit letterlijk uit alle hoeken van de wereld verzameld. Gemeenschappelijke deler is dat ieder van hen in zijn of haar veld – met name kwekerijen, maar ook een enkele veredelaar, vermeerderaar, of technische toeleverancier – bedrijfseigenaars is of een managementfunctie vervult en zich wil verdiepen in de wereldwijde ontwikkelingen in de sierteelt.


De groep in de kas bij Kwekerij de Zuidplas

Het is een gaaf concept, omdat een rozenteler uit Kenia of Zuid-Amerika de degens kan kruizen met een Van der Berg Roses, een phaleanopsis-man uit Brazilië met een Ter Laak, of een opkweekbedrijf uit Polen met een Florensis. Dat levert alle partijen tal van interessante inzichten en ideeën, en allicht ook een hernieuwd perspectief op waar men zelf, daar in het eigen verre buitenland, nu eigenlijk mee bezig is.


Bij Van der Berg Roses in de verwerkingsruimte

De organisatie is in handen van Jungle Talks, die dit type rondreis nu een aantal keer heeft georganiseerd (naast een specifiek op de sierteelt gerichte toer is er in het voorjaar rondom de Fruit Logistica een toer specifiek gericht op de glasgroententeelt, en rondom de Greentech een toer gericht op de cannabisteelt). Om aandacht en aanmeldingen zit men niet verlegen, wat in de eerste plaats van doen heeft met het programma. Het is misschien vervelend dat ‘we’ het zelf soms iets te goed weten, maar het is ontegenzeggelijk waar dat de Nederlandse tuinbouw wat heeft om te laten zien.

Daarnaast is het een goeie vondst een bezoek aan het ene bedrijf te combineren met een presentatie van een ander. Zo houd Agro Energy een presentie bij Ter Laak, vertelt Micothon over spuitoplossingen bij gerberakwekerij Zuidplas, of krijgt AAB het woord op de tuin van Arcadia. Iets soortgelijks wordt ook gedaan met een bezoek aan, bijvoorbeeld, Wageningen en het World Horti Center.

Theo Straathof van Micothon vertelt over de spuitrobot

Tot slot staat ook het grote netwerk van Ed Smit en Renee Snijders, die met hun jarenlange ervaring in de tuinbouw en het organiseren van beurzen en marktbezoeken ongeveer iedereen lijken te kennen, garant voor een succesvolle toer. Alle deuren lijken zich te openen, wat voor de deelnemers vanzelfsprekend een belangrijke plus is.

De toer wordt volgende week afgesloten met een bezoek aan de IFTF en de Royal FloraHolland Trade Fair.

Meer informatie over Jungle Talks, de Pro Manager Mastercourses en de eerstvolgende Groente-editie (januari-februari 2020) vindt u hier.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven