Spanje: import en export bloemen en planten gegroeid

De buitenlandse handel in bloemen en pot- en perkplanten heeft een exportgroei van 3% en een importgroei van 5% doorgemaakt in de eerste acht maanden van dit jaar. De export bedroeg € 298 mln en de import van € 159 mln, wat neerkomt op een stijging van respectievelijk 3% en 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit gegevens van de douane.

De pot- en plantensector had in deze periode een exportwaarde van € 247 mln, wat een groei van 1% betekende. Met name perkplanten deden het goed, met een exportwaarde van € 109 mln en een stijging van 5%, evenals bomen en struiken, met een exportwaarde van € 47 mln en een stijging van 1%. Anderzijds hadden kamerplanten te maken met een exportdaling van 4% tot € 56 mln.

De export van snijbloemen is in de eerste acht maanden van het jaar met 19% gegroeid tot € 36,5 mln. De rozenexport ter waarde van € 13 mln was met name opvallend, gevolgd door anjers met een exportwaarde van € 7 mln.

Frankrijk is met € 83 mln de grootste importeur van Spaanse bloemen en pot- en perkplanten, gevolgd door Nederland met € 55,5 mln, Portugal met € 30 mln en Duitsland met € 29 mln.

De import nam toe met 5% tot € 159 mln, waarvan € 85 mln voor pot- en perkplanten en € 57 mln voor snijbloemen. Ook de import van bollen steeg met 1% tot  € 10 mln, en de import van gebladerte nam met 6% toe tot € 6 mln.

Volgens FEPEX weerspiegelt, met uitzondering van Frankrijk dat een daling van 4% liet zien, de positieve ontwikkeling van de export de groei van de afzet op de communautaire markt. De export naar Portugal is immers met 23% toegenomen, naar Nederland met 11% en naar Duitsland met 12%. De EU is de natuurlijke markt voor de export van bloemen en pot- en perkplanten, die 82% van het totaal vertegenwoordigt.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven