Nieuwe uitgave KWantitatieve INformatie voor de Glastuinbouw

Kosten arbeid en energie stijgen, rentekosten dalen

Drie jaar na de vorige editie is onlangs een update van KWantitatieve INformatie voor de Glastuinbouw uitgebracht. Uit de saldobegrotingen die daarin staan blijkt dat over het algemeen de kosten voor arbeid en energie zijn gestegen en dat de rentekosten lager zijn geworden. Door hogere productie per m2 zijn de kostprijzen per producteenheid slechts beperkt gewijzigd. 

In KWIN 2019 zijn voor 60 gewassen voor verschillende bedrijfsopzetten 121 saldobegrotingen opgesteld. Voor groenten en snijbloemen is voor iedere vierweekse periode de kostprijs per kg of per stuk berekend zoals die bij een modern Nederlands glastuinbouwbedrijf kan worden gerealiseerd. Hierbij zijn ook per vierweekse periode de productie en de inkoop van aardgas, elektriciteit, CO2 en arbeid weergegeven.

Voor pot-, perk- en kuipplanten zijn deze getallen per 1000 planten berekend. Met deze kostprijs berekeningen krijgt de tuinder een hulpinstrument in handen bij de verkoop van zijn producten.

Naast analyses op bedrijfsniveau is ook op sectorniveau gekeken naar de meest relevante ontwikkelingen. Zo blijkt bijvoorbeeld de schaalgrootte van de bedrijven nog steeds toe te nemen, terwijl het totale areaal van met name snijbloemen is gekrompen.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven