Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kijkje in de bloeiproef

Spectaculair aantal cyclamen op Syngenta-Varinova bloeiproef

Tholen - Afgelopen zomer zetten Varinova en Syngenta Flowers hun handtekening onder een gezamenlijke cyclamentoekomst. Dat moest wel resulteren in een spectaculaire bloeiproef, die de veredelaars traditioneel rond deze tijd van het jaar organiseren. Op twee locaties, in zowel Andijk als Bleiswijk, is nu het volledige assortiment te bewonderen.


Marleen van Balkom en Carolien Klein, in de kas in Bleiswijk

Momenteel worden beide veredelingsprogramma’s geïntegreerd. In de gehele proef zijn zo’n 450 soorten opgenomen. Daarvan zijn er zo’n 350 afkomstig uit eigen veredeling, de overige soorten komen van andere veredelaars (Schoneveld Breeding en Morel). “We doen natuurlijk onze stinkende best om alle soorten, ook die van de concurrent, er op hun best uit te laten zien”, lacht Bart Kuijer, voormalig eigenaar van Varinova. “Je wil dat de klant, handelaar en teler een zo goed en volledig mogelijk beeld krijgt van wat de gehele markt te bieden heeft.”


De presentatie in Andijk, alwaar ook poinsettia's opstonden

Het hele idee van het organiseren van de bloeiproef is dan ook primair feedback te krijgen van de handel en de telers. Ook daarvoor heb je de soorten van de andere spelers in de markt nodig. “Natuurlijk zit er overlap in en is de een eerder een aanvulling op de ander. Ieder heeft daarbij zo zijn sterke en ook zwakke punten, en dat ontdek je het best door alles naast elkaar te zetten. Uiteindelijk kunnen alleen de beste kruisingen doorgaan”, vertelt Carolien Klein.


..en weer Bleiswijk..

Veredelen is de kunst van het weggooien en als je moet kiezen uit letterlijk honderden soorten, die in feite allemaal het stempel ‘goed’  hebben gekregen, begrijp je hoe moeilijk dat is. “Er zullen kortom ook goede soorten af gaan vallen, zodat we enkel het beste over houden”, voegt marketing manager Marleen van Balkom toe. “Die luxe positie hebben we nu, sinds we beide assortimenten hebben kunnen samenvoegen. En om 350 soorten in de catalogus te zetten, dat is natuurlijk ook nonsens.”

Het is nog een heel gepuzzel om beide programma’s goed in elkaar te schuiven. Vult de een bestaande series van de ander aan, komen er compleet nieuwe, waar zitten de voornaamste verbeterpunten en wat moet koste wat kost behouden blijven? “Eén ding is zeker, door de sterke kanten van beide partijen te combineren gaan we het assortiment naar een nieuw level tillen.”


..en weer in Andijk

Tot slot heeft de bloeiproef nog een laatste extra dimensie. Een issue in de teelt is het gebruik van remstoffen. Het gebruik daarvan wordt steeds verder teruggedrongen, en vallen er geleidelijk aan steeds meer middelen af. Daarom is het zaak nu al goed te kijken naar hoe het zónder kan en welke samenstelling que potgrond optimaal is. Syngenta, die een eigen afdeling Crop Protection heeft, is hier uiteraard mee aan de slag gegaan.

De proeven in zowel Andijk als Bleiswijk zijn de komende drie weken nog te bewonderen. Ook tijdens de beurzen begin november zijn deze gewoon geopend en zullen professionals aanwezig zijn om bezoekers rond te leiden.

 
 
Voor meer informatie:
Syngenta Flowers