demonstranten zetten bloemenexport aan de grond

Kwekerijen in Ecuador aangevallen

Tholen - In een radio-interview meldt de president van Expoflores, Alejandro Martinez, dat niet minder dan 32 kwekerijen in Ecuador zijn aangevallen. 'Demonstranten' hebben gisterenochtend vernielingen aangericht en personeel bedreigd. Deze zouden in een aantal gevallen gedwongen zijn het werk neer te leggen en zich bij de protesten aan te sluiten. Ook werden (snel)wegen geblokkeerd en raakten demonstranten slaags met de politie.

Sinds de president van Ecuador aankondigde de subsidie op brandstof stop te zetten is het hommeles in Ecuador. Sinds donderdag hinderen demonstraties en blokkades het verkeer, waardoor o.a. de export van bloemen ernstig wordt gehinderd. Afgelopen donderdag zouden überhaupt geen bloemen het vliegveld gehaald hebben en ook op vrijdag was het aantal vluchten zeer beperkt.

Het weekend heeft de gemoederen niet doen kalmeren. De schade zou reeds in de miljoenen lopen - Martinez spreekt al van 20 miljoen dollar. Op Twitter doet Expoflores een oproep aan de politie de kwekers te hulp te komen. Ook veroordeelt de vereniging van kwekers & exporteurs de onregelmatigheden en roept het op de besluiten van de regering te eerbiedigen.

Nog wel export uit andere delen van de Sierra
Het vandalisme treft vooral kwekerijen in de gebieden met hoge concentraties van inheemse populaties. De export van bloemen wordt daarom beïnvloed, maar er worden nog steeds bloemen geëxporteerd vanuit andere delen van de Sierra. "Er zijn nog steeds honderden kwekerijen die nog steeds bloemen bezorgen en naar de luchthaven gaan. Het is niet eenvoudig, maar er zijn nog duizenden dozen met bloemen die dagelijks geleverd worden", zegt  kweker Andreq Reitz van Damagro farms in Chaquibamba, Ecuador. 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven