Groots bloemenfestijn FlowersExpo Moscow in beeld

Tholen - Vorige week vond in Moskou de FlowersExpo plaats. De Crocus Expo openende voor de negende keer haar duren voor de beurs die ten opzichte van vorig jaar niet alleen in oppervlakte, maar ook in aantal standhouders en aantal deelnemende landen verder gegroeid was. De bezoekerscijfers zijn nog niet binnen, maar ook dit jaar bleek het weer een drukbezochte beurs met bezoekers uit meer dan 300 Russische steden en 44 verschillende landen. 

Dick Haakman, Yuri Petryckko en Elena Maltseva van Haakman Flowerbulbs verwelkomen klanten Yulia Tichakova en Nicolaas Slagter; Kees van der Meij en Timmo Draaisma van Kébol, samen met vertaler Julia Pryadko; Stephan, Nadja en Damir van Mayer; en Marvin Grootendorst van Evanthia.

Klik hier voor de fotoreportage

Groei beurs: reflectie Russische economie?
De Russische economie groeit matig, maar dat is niet te zeggen van de beurs, die juist in alle opzichten flink groter was dan voorgaande edities. Dit jaar presenteerde 456 bedrijven (+56 t.o.v. van 2018) uit 30 landen (+5 t.o.v. 2018) hun producten en services op 16.000 m2 meter (+2.000 t.o.v. 2018).

Het grootste aantal standhouders kwam uit Ecuador (50) gevolgd door Nederland (45), Colombia (20) en Duitsland (20). En dit jaar deden ook bedrijven uit Spanje, Singapore, Oezbekistan en Sri Lanka hun intrede. 

Bloemenliefhebbers
Rusland is een land van bloemenliefhebbers en de consumptie is het afgelopen jaar verder gegroeid. "In 2017 werden er 1,7 miljard bloemen gekocht, in 2018 2 miljard en in 2025 verwachten we dat het naar de 2,2 miljard zal stijgen," zo becijferde de organisatie.

Dat is misschien een langzame groei, maar een groei desalniettemin. In welk segment deze groei zal plaatsvinden blijft nog de vraag. Zoals we vorige week beschreven, lijkt er momenteel een vraag te zijn naar de kortere stelen. Maar of deze keuze nu uit trendy voorkeur komt of meer een keuze uit financieel oogpunt is, is nog onduidelijk. 

Veranderingen technologie
Ook voorziet de organisatie dat meer technologie zijn intrede zal gaan doen, niet alleen in Rusland, maar voor de gehele sierteelt sector wereldwijd. "Door technologische verbeteringen in de keten kunnen de bloemen verser bij de eindklant aankomen." En steeds meer bedrijven doen hun intrede. Een voorbeeld hiervan is de online shop Potted, dat bloemen vanaf de veiling direct naar alle bloemisten door heel Rusland en CIS landen transporteert. 

Evenementen tijdens de beurs
Tijdens de beurs vonden er nog een aantal evenementen plaats. In totaal waren er 70 bedrijfsevents, vond de 20e editie van de  Championship of Russia in professional floristry plaats en vond er een (voor de eerste keer gedurende de twee dagen non-stop) modeshow plaats. Daarnaast zijn awards uitgereikt aan 85 deelnemers in verschillende categorieën. 

Klik hier voor de fotoreportage


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.