een kijkje in de modder

Floriade Almere krijgt vorm

Tholen - In 2022 vindt in Almere de Floriade plaats en deze internationale tuinbouwtentoonstelling, die in Nederland om de tien- en op alle andere jaren telkens in een ander land gehouden wordt, staat stevig in de steigers. Of beter, in de blubber: er staat nog geen steen op de ander, maar het verkavelingsrooster van het 60 hectare tellende park wordt steeds meer zichtbaar en links en rechts zijn de eerste bomen opgeplant.


Gisteren kreeg de pers een rondleiding over het terrein. Deze werd verzorgd door Jan Mauritz, verantwoordelijk voor de groene aankleding, en vrijwilliger Theo Holtslag, de eerste inwoner van Almere. Geen zin om verder te lezen, kijk dan alleen nog even deze video!

Rond het thema Growing Green Cities zullen in het park partijen uit de land- en tuinbouwketen, maar vooral ook zoveel mogelijk verschillende landen, presenteren wat zij aan duurzame ideeën en ontwikkelingen in huis hebben. Gehoopt wordt dat landen – minimaal 10 maar meer zou leuk zijn – kavels reserveren en er een Green Embassy bouwen; een huis dat als het ware zoveel mogelijk in harmonie is met de natuur. Naar eigen zeggen is men met ongeveer 45 landen in gesprek.

Voor wat betreft deelname van de tuinbouw zit men met het ‘probleem’ dat deze niet automatische een royale bijdrage levert. In vroeger tijden had het productschap tuinbouw hier simpelweg budget voor beschikbaar. Dat is nu niet meer. Daarom moeten partijen individueel benaderd en overgehaald worden om mee te doen en bijvoorbeeld bloemen en planten te leveren of het glas of een paar teeltgoten voor een te bouwen kasje. Echter, ook hier zit naar eigen zeggen schot in de zaak: er zouden vanuit verschillende kwekers verenigingen en tuinbouwcoöperaties toezeggingen gedaan zijn.

De tuinbouw zal hoofdzakelijk op twee manieren present zijn. In de eerste plaats zal er een bezoekerskas gebouwd worden, waarin de wondere wereld van de tuinbouwtechniek en –productie te bewonderen zal zijn. Er wordt allerhande horeca in geïntegreerd en het moet een ‘corso- / World Horti Center-achtige feel’ krijgen. Daarnaast verrijst ook een professionele kas, waar bezoekers wel door het glas naar binnen mogen kijken maar niet in mogen. Tot slot is ook een buitenruimte ingeruimd, alwaar het wel en wee van de vollegronds productie – ‘de aardappel hoort bij de polder’ – een podium krijgt.

Groene wijk
Bijzonder of in elk geval fortuinlijk is het feit dat men heeft nagedacht over the day after. Voorgaande edities kampten met het probleem dat het park na afloop voor de kat z’n viool stond te verstoffen. Zo heeft men in Venlo pas de laatste tijd weer wat muziek gekregen in gebouwen, die er meer dan een half decennium hebben leeggestaan. Op het terrein in  Almere moeten echter tot wel 600 huizen verrijzen, een groene en duurzame wijk, waarvan de te bouwen Green Embassy’s eveneens als huizen zullen dienen.

China doet mee
Zojuist werd bekend dat China deelname heeft toegezegd. Dit nieuwtje zou zomaar eens de grootste meevaller kunnen zijn die de Floriade, die toch ook de nodige negatieve publiciteit krijgt, in tijden gehad heeft. China is na Qatar (waar volgend jaar de Floriade zal worden georganiseerd, geen grap) het tweede land dat deelname bevestigt en China is de minste niet. Momenteel vindt in Beijing eveneens de Floriade plaats – overnight is daar maar liefst 500 hectare in cultuur gebracht en de in Almere beoogde 2 miljoen bezoekers is daar al vele malen overtroffen. China zal dan zomaar eens de trigger kunnen zijn die andere landen ook over de streep trekt en met nog maar twee en een half jaar te gaan begint de tijd te dringen.

Onderstaande video geeft een artist impression van de Floriade:

Voor meer informatie bezoekt u de website.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.