Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raymond Lescrauwaet, Reflecoat

Met deze coacting krijgt SON-T armatuur tweede leven

Tholen - Wat als je reflectoren van SON-T verlichtingsarmaturen van een nieuw laagje kunt voorzien waarmee het licht beter weerkaatst wordt en bovendien een beter spectrum wordt gecreëerd? Dan sla je twee vliegen in een klap en krijgen ook reflectoren die in meer of mindere mate al zijn afgeschreven een tweede of zelfs derde leven. En dat is best wel duurzaam.

De betreffende coatings en verwerkingswijze zijn ontwikkeld door Raymond Lescrauwaet van Lescrauwaet BV - Hilversum en werden vorige week onder de naam Reflecoat voor het eerst gepresenteerd op de GreenTech. “We hebben er uitgebreid mee getest en uitvoerig gemeten om in te kunnen schatten wat het zal gaan doen met de fotosynthese en fotomorfogenese. Met onze hittebestendige licht-reflecterende coatings blijkt afhankelijk van de omstandigheden inderdaad de lichtopbrengst te kunnen worden verhoogd en het spectrum te worden verbeterd. Ook kan het lichtspectrum met vooralsnog de coatingkleuren wit, blauw en rood tot op zekere hoogte gericht gestuurd worden."

Raymond Lescrauwaet en Javier Meyer van Aqua4D, Robert Kraayvanger van Beacon en Olivier Begerem van 2Grow. Gezamenlijk presenteerden zijn een pakket aan oplossingen, waarmee watergift en klimaat verder geoptimaliseerd kan worden.

De coating kan daarmee een uitkomst zijn voor bedrijven die een investering in LED verlichting nog niet zien zitten. “Soms is die investering te groot, maar ook hoeft het installeren van LED’s niet per se een vooruitgang te betekenen. Zo blijft bij LEDs veelal niet het gehele spectrum behouden want met name infrarood en ver infrarood valt normaliter weg. Ook hebben veel kwekers gewoon de warmte nodig in hun teelt.”

Daarnaast kan (het coaten van) SON-T verlichtingsarmaturen vaak ook prima gecombineerd worden met LED stuurlicht. "Voor hoge kassen met lage planten en dus een relatief grote afstand tussen lamp en plant zijn we nog volop in ontwikkeling inzake het behoud van de bestaande lichtsterkte maar dan met een beter lichtspectrum."

Inmiddels lopen er Nederlandse pilotprojecten bij een komkommerkweker, een lisianthuskweker en een rozenkweker. Ook start binnenkort een eerste proef met kropsla in Canada. Men zoekt nog kwekers van bijvoorbeeld alstroemeria, antirrhinum, bouvardia, celosia, chrysanten, fresia, lelies, matthiola, ranonkel, statice, als ook telers van aardbeien, aubergine, bessen, bramen, frambozen en diverse kruiden.      

Zoals hier schematisch weergegeven, is het de bedoeling deze innovatieve coating waar mogelijk samen met de Aqua4D waterbehandeling bij de kweker te brengen en de verschillen met de bestaande situatie zichtbaar te maken middels o.a. 2Grow en Beacon Field sensoring. Zoals te zien op de foto deelden deze partijen gezamenlijk een stand op de GreenTech.

Voor meer informatie:
Reflecoat-Lescrauwaet BV
T: 035-8872683
M: 06-51608350
E: [email protected]
www.reflecoat.com