Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kaarten dit jaar goed geschud

Alle bloemen mooi verkocht voor Moederdag

Tholen - De zomerbloemen hebben zich dit jaar voor de Moederdag duur laten betalen, zo zagen we gisteren al. Koud weer zet een rem op de productie, waardoor vooral zomerbloemen goed betaald zijn. Vermoedelijk is dat de reden voor een daling in het aantal transacties op de klokken van FloraHolland (afgelopen maandag, bijvoorbeeld, telde men 163.000 transacties, ruim 6.000 minder dan op dezelfde dag vorig jaar) - en zou de consument dit weekend, zo wist handelaar Dave van der Meer al te vertellen, dit jaar 25% meer kwijt zijn voor een boeketje dan vorig jaar.

Rozen
De rozen hebben op de klokken een redelijke Moederdag gedraaid. “Niet spectaculair, geen grote uitschieters”, vertelt veilingmeester Ger den Brabander, “maar zowel in aanbod als in prijs alleszins redelijk. Vorige week donderdag zagen we de prijzen wat oplopen en dat heeft de hele week vrij vlak zo doorgelopen. Enige bescheiden uitschieters zaten in de pasteltinten, de bruidsrozen, en ook de Hollandse trosrozen deden het goed.”

Gerbera
Snijbloemenproductie onder glas heeft in zijn algemeenheid goeie weken gedraaid, weet bijvoorbeeld gerberakweker Arjan Koolhaas. "In ons segment is de verkoop goed geweest, was de productie ook redelijk en is de stemmen naar mijn idee over de hele linie positief. De germini’s staken er verhoudingsgewijs nog wat bovenuit, misschien omdat die, meer nog dan de gerbera, in boeketten verwerkt worden. In kleuren is eigenlijk alles wel gevraagd, met name rood en roze, en die laatste naar mijn idee nog het meest.”

Kalanchoë
In de potplantjes profiteert men vanzelfsprekend ook van de Moederdag. “Vooral de kleine maatjes zijn goed verkocht”, vertelt Miks Broch van SV.CO. “We zagen daar echt een schaarste, en ook wel in de potchrysantjes. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat deze kleine maatjes overal veel gebruik worden in schalen en acties. We zagen ook dat alles wat specifiek als moederdagconcept werd aangeboden goed verkocht is.”

Internationaal
Moederdag wordt over de hele wereld gevierd, maar is voor ook in Amerika groot. Aldaar komen de bloemetjes voor een deel van eigen bodem, maar in overgrote meerderheid uit Zuid-Amerika.

Zoals wij zal de Amerikaan dit jaar zijn bosje ook duurder betalen, vertelt  Aviram Krell van Plantec Ecuador. De reden is echter een andere. "He aanbod zakte dit jaar in juist op het moment dat de Moederdagverkoop aanving. Dit zat hem vooral in een hoge ziektedruk,waardoor over de hele linie moest worden afgestreept." Daarnaast, zo vertelt Krell, zit men in de rozen nog altijd in een nawee van de Valentijn. D.w.z. het gewas is niet overal alweer voldoende hersteld.

foto: Twitter‏ @barendsenexport - Not only roses for #mothersday!! #flowers #mothersday #contest 

Gunstig
Tot slot is dit wat koudere weer, zo meent Arjan, gunstig voor het hele bloemenvak. Is het warmer dan neemt de wordt de barbecue een geduchte concurrent, maar dat is nu niet het geval. Daarnaast is dat koudere weer, zoals we al zagen, verantwoordelijk voor een bescheidener aanbod zomerbloemen, wat weer leidt tot het scouten van alternatieven. “We hadden een klant die eigenlijke zonnebloemen had willen hebben. Omdat die niet voor handen waren, konden gele gerbera’s een mooi vervanger zijn.”