16-18 April, Kiev:

Flower Expo Ukraine dribbelt warm voor veelbelovende editie

Tholen - De Flower Expo Ukraine die van 16-18 April wederom gehouden wordt in Kiev, is weer een beetje gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar wordt de beurs voor de 13e maal gehouden. Vanuit Nederland doen er 39 bedrijven mee en hebben zich voor het eerst sinds de crisis van 2014 weer een aantal deelnemers vanuit Zuid-Amerika gemeld. We spraken met Kuno Jacobs van organisator Nova Exhibitions over de vooruitzichten.

“Geloof het of niet, maar afgelopen vrijdag lag het aantal online voorregistraties 270% hoger t.o.v. hetzelfde moment vorig jaar. Waar dat precies aan ligt, durf ik niet te zeggen. Afgelopen jaar trok de beurs in totaal 8970 bezoekers waaronder ook veel bloemisten. De stijging in voorregistraties geeft aan dat de belangstelling voor de beurs nog steeds onverminderd groot is.”

Die belangstelling is er in elk geval ook vanuit de handel. Zo is er een groep van 6 bedrijven uit de boomkwekerijsector die voor het eerst acte de présence geven. Hun deelname wordt mede gesponsord door de Nederlandse ambassade, die sinds jaar en dag de beurs ondersteunt, een borrel voor de standhouders organiseert en ook de ambassadeur of landbouwraad stuurt om de beurs te openen. Deze samenwerking is nu dus nog iets verder doorgevoerd. Ook zal Anthos, de brancheorganisatie van de handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten, deelnemen aan het Holland collectief voor de boomkwekerijsector. Samen met de ambassade en Anthos organiseert men op de tweede dag van de beurs ook nog een conferentie gericht op openbaar groen, “Green Future of Your City”.

Hele grote veranderingen in het deelnemersveld zijn er niet. Zo’n 70-80% bestaat uit herboekingen, vertelt Kuno. De beurs biedt deelnemers de mogelijkheid om eenmaal per jaar al hun klanten uit Oekraïne te ontmoeten op een centraal punt. Dit scheelt ze veel reistijd en biedt hen ook nog de kans om nieuwe contacten op te doen. De beurs kent veel vaste deelnemers en daarnaast hebben wij een succesvolle samenwerking met FlowerFame, organisator van grote collectieve stands en demo programma’s, alsmede met FlowerCircus die wederom aanwezig zal zijn met een groot aantal kwekers. ”

Stap voor stap gaat het in Oekraïne de goede kant op. “Natuurlijk, er zijn nog altijd problemen met de oosterbuur, maar netto is er een flinke economische groei en neemt de koopkracht toe. Daarnaast is de actuele politieke situatie, juist met het oog op de recente verkiezingen, hoopgevend. "Democracy in Ukraine is messy & far from perfect, but it's competitive," zo schreef de voormalig Amerikaanse ambassadeur recentelijk op Twitter. Er zijn geen schermutselingen geweest, geen opstanden, geen grote stakingen… Bovendien zijn het echte verkiezingen, in de zin dat er een hele batterij deelnemers is, de zittende leider afgestraft kan worden en een komiek aan kop kan gaan. Op 21 april is er een tweede ronde van de presidentsverkiezingen.”

Het kan kortom verkeren. “Er wonen 45 miljoen mensen, die net als de Russen stuk voor stuk bloemenfanaat zijn. Er is een sterke focus op eigen productie maar deze is nog steeds beperkt. De grootste rozenkweker van Oekraïne is Ascania Flora met 22 hectare. Ondanks de geopolitieke uitdagingen biedt de Oekraïense markt dan ook kansen. Om een voorbeeld te geven: in 2008, vóór de financiële crisis en de crisis van 2014, was de beurs twee keer zo groot. Als het wat die geopolitiek betreft allemaal op zijn plaats valt, kan het morgen allemaal ineens weer anders zijn omdat de grote afzetmogelijkheden in potentie onverminderd aanwezig blijven.”

Voor meer informatie over de beurs bezoekt u de website van de Flower Expo Ukraine


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven