Wat zijn biologische bloemen?

De biologische bloementeelt gebruikt geen conventionele beschermingsmiddelen, maar het aantal bio-telers is in Nederland nog zeer gering. Zo is het grondoppervlak voor biologische sierbloemen in Nederland sinds 2011 stabiel op 0,07 procent van het totale oppervlak dat wordt gebruikt voor de bloementeelt. Dit komt ook omdat er nog geen grote vraag is naar biologische bloemen. Wat is een biologisch boeketje en waar kan de consument er überhaupt een kopen?

Voor de Wereld van Morgen sprak met Toma van den Bosch, een bloemist die voornamelijk biologische bloemen verkoopt: "Wij als bloemenverkopers merken dat er nog veel onwetendheid is over wat biologisch geteelde bloemen zijn. ‘Bloemen zijn toch altijd biologisch’ zegt men dan. Maar bij het telen van biologische bloemen worden geen conventionele beschermingsmiddelen gebruikt, zoals bij de gangbare sierteelt wel het geval is.

Verder worden biologische bloemen, in tegenstelling tot de gangbare sierteelt, in de volle grond en op natuurlijke wijze geteeld. Een plant die in de volle grond groeit, maakt van nature afweerstoffen aan tegen plagen en ziekten zonder dat hierbij middelen nodig zijn. Op deze manier bloemen telen is dus beter voor de bloem, de bodemkwaliteit en de biodiversiteit."  

Biologische bloemen kun je herkennen aan het Skal-keurmerk. Biologische bloemen zijn te koop vanaf het voorjaar tot de eerste vorst. Buiten deze periode zijn er nauwelijks verse bio-bloemen te krijgen.

Bron: Voor de wereld van morgen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven