Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarborgen voedselveiligheid op hardfruit

Afnemers van fruit zoals appelen en peren stellen strenge eisen aan de hygiëne van fruit. Afhankelijk van de retailer en/of het land van bestemming mogen er zeer weinig of absoluut geen detecteerbare pathogenen gevonden worden op de schil van het fruit. Tegelijkertijd wordt de ondernemer ook geconfronteerd met strenge residunormen m.b.t. middelen die juist de vorming van die ziektekiemen kunnen tegengaan.

Daarom wilde CleanLight vaststellen of hun ontsmettingstechniek, bekend uit de teelt van bloembollen ook effectief zou zijn op hard fruit. Maarten van Eijk van CleanLight: “In de bloembollensector wordt ontsmettend UV al redelijk breed toegepast om ziektekiemen zoals Fusarium op de bollen van bijvoorbeeld tulp te bestrijden. Het lukt doorgaans niet om totale afdoding te verkrijgen, maar een 75% reductie is goed haalbaar op tulpenbollen met deze techniek.”  

Damian van Dijk van CleanLight vervolgt: “Een verwerkingslijn voor peren ziet er prachtig schoon en netjes uit vergeleken bij bloembollen. Geen modder op het product. Dus, wij gingen aan de slag met hoge verwachtingen qua resultaten. We hebben twee UV Kappen geïnstalleerd bij een gerespecteerde verwerker van peren, zodat alle peren onder het UV licht door rollen om de volledige oppervlakte van iedere peer te kunnen raken. En toen hebben we metingen laten verrichten door GroenAgro Control om het effect aan te kunnen tonen.”

Michel Witmer van Groen Agro Control: “Aanvankelijk gaven die proeven verwarrende resultaten. We moesten de oorzaak hiervan vinden. Na verschillende toetsen bleek dat het UV licht op zich goed werkte, maar dat de borstels waar de peren op rollen een bron van herbesmetting waren. Immers ziektekiemen die op een warme vochtige plek zitten, kunnen zich snel ontwikkelen en worden niet bereikt door het licht”.

Witmer vervolgt: “Een andere uitdaging op dit project was dat bij veel proeven de peren al schoon waren voordat ze behandeld werden. Dan gaf het lab rapport dus dezelfde waarden aan als zonder UV licht te zijn behandeld. Dat was op zich natuurlijk wel correct, maar was niet erg nuttig voor de kweker”

Nadat deze uitdagingen waren opgelost, zijn de resultaten nu gewoon goed te noemen. In de bijlage is een voorbeeld van een toets waarbij de ziektedruk met factor log 2 (ruim 90%)  is afgenomen. Arne Aiking van CleanLight: “Dat is wat we willen bereiken voor onze klanten. Niet alleen voor bloembollen en groenten, maar dus ook voor hardfruit. Met deze methode is het Nederlandse fruit bij uitstek geschikt voor export naar landen met strenge normen qua pathogenen en ook qua middelen.”



Klik hier voor Product sheet UV-Hood.
Klik hier voor het voorbeeld van microbiologisch Analyserapport.

Voor meer informatie:
Michel Witmer
GroenAgro Control
06-24967047
m.witmer@agrocontrol.nl 

Voor meer informatie:
Damian van Dijk
CleanLight
06-40395790
damian@cleanlight.nl  

Publicatiedatum: