"Ziek van het werken in de kassen"

Steeds meer telers ontwikkelen door het werken in de kas gezondheidsklachten zoals astma, rhinitis en eczeem. Het Finse instituut voor arbeid en gezondheid (Arbetshälsoinstitutet) onderzoekt hoe omvangrijk het probleem is en wat de oorzaak van de klachten precies is. Tony Stenfors is een van de telers voor wie dit onderzoek te laat komt. Hij is 44 jaar en heeft zijn hele werkzame leven met veel plezier in de kas gewerkt.

In 1999 begon hij met tomatenteelt in zijn eigen kas bij de Finse stad Närpes. Achttien jaar later moest hij noodgedwongen stoppen vanwege gezondheidsklachten. Hij bleek allergisch te zijn voor de tomatenplanten. Ieder jaar melden zich wel enkele gevallen van door allergieën veroorzaakte beroepsziekten. Dat het bij relatief velen daarvan gaat om personen die werkzaam zijn in de glastuinbouw, bevestigt Johanna Smith, teler en tuinbouwombudsman van de Zweedse coöperatie van Österbotten, het Zweedstalige gebied in het westen van Finland. Zij en haar man telen – samen met twaalf werknemers - het hele jaar door tomaten en cherrytomaten in hun 10.000 m2 grote kassencomplex. De afgelopen jaren zijn vijf werknemers ziek geworden door een allergie, veroorzaakt door het werk in de kas.

In het kader van het onderzoek naar de oorzaken en de symptomen worden 150 personen uit de beroepsgroep onderzocht. In 2020 moet het onderzoek zijn afgerond. Zodra de resultaten bekend zijn, kunnen maatregelen worden getroffen ter verbetering van de arbeidshygiëne en voorkoming van allergische reacties.

Bron: svenska.yle.fi


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven