Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samenwerking Vieverde & Aqua4D

'Mysterieuze' verschijnselen verholpen dankzij goed aarden

Tholen - Weinig dingen zo ondoorzichtig of beter gezegd onzichtbaar als allerlei vormen van elektromagnetische straling. Toch zijn zendmasten omstreden, zijn hoogspanningskabels verdacht, is teveel UV schadelijk en blijkt elektro hyper sensitiviteit bij mensen steeds meer voor te komen. Het bestaat en dat is voor de meeste mensen wel voldoende. Maar wat als deze straling negatieve effecten blijkt te sorteren in, bijvoorbeeld, de teeltopstelling? Dan is het inroepen van de hulp van een specialist allicht gewenst.

En dat is precies wat Kwekerij Vieverde uit het Limburgse Castenray deed. “We zien al jaren dingen gebeuren, waarvan we vermoeden dat het met de elektrische huishouding van doen heeft, maar waarvan we de precieze oorzaken niet begrijpen. Het betreft vooral de metalen, zoals een opvallend sterke oxidatie aan de spanten of corrosie aan de beugels, en dat ook niet overal en altijd waarneembaar is, maar op specifieke plaatsen of – zo ontdekten we – bij een bepaald elektriciteitsverbruik in het seizoen.”

Geen problemen van wereldformaat kortom, maar toch vragen die men al tijden had. En zou het niet ongemerkt ook effect hebben op de komkommers en aardbeien? Met dit in het achterhoofd had men al extra aardpennen laten slaan in de kas en ook andere maatregelen genomen om de hoeveelheid elektromagnetische velden zoveel mogelijk proberen te beperken.

Toen kwam Raymond Lescrauwaet, specialist op het gebied van elektromagnetisme, in beeld. Deze onnatuurlijke veelal door menselijk toedoen veroorzaakte straling kan allerlei effecten hebben op mens en milieu, en Raymond doet in het bijzonder onderzoek naar de effecten ervan op het gietwater en de plantengroei. Hij volgt de wetenschappelijke onderzoeken en doet al geruime tijd technische metingen van veldsterktes, netvervuiling en aardingsweerstanden in woningen, gebouwen, stallen en kassen. Binnen de tuinbouw maken diverse kwekers van o.a. chrysanten, lisianthus en diverse groenten van zijn diensten gebruik.  

Elektromagnetische straling heeft invloed op de moleculaire structuur van het water, weet Raymond. Eenmaal stevig ‘bestraald’ door o.a. elektrische pompen verdelen de nutriënten zich normaliter minder goed in het water, wat tot meer uitspoeling, minder wortelontwikkeling en andere in de teelt ongewenste effecten kan leiden. Mogelijk is een heel ander effect de versnelde oxidatie van stalen constructies en bevestigingen door relatief kleine zwerfstromen in de kas. Een best complexe materie dus blijkbaar.

“Het was kortom zaak de kas en de waterinstallatie stralingsarm te maken”, vertelt Raymond. “Ik ben bij Vieverde langsgegaan, heb links en rechts de nodige metingen gedaan en geconstateerd dat vooral de roestvrijstalen pomphuizen en installatie slecht geaard waren. Dus wat we eerst gedaan hebben, is de boel goed aarden. Zodoende kan het potentiaalverschil tussen het water en grond (aarde) worden teruggebracht naar nihil en nu moeten we gaan zien of de verschijnselen die men tot nog toe altijd als mysterieus beschouwde, zich nog langer voor zullen doen.”

Blijkt dit inderdaad de reden voor het ‘vervuilde’ water, dan kan hier nu ook beter op geacteerd worden. Het water moet namelijk bij voorkeur teruggebracht worden tot zijn oorspronkelijke vorm, hetgeen te realiseren is d.m.v. een soort “tegenstraling” dat middels specifieke resonantiefrequenties de moleculaire structuur van het water verbetert. Dat kan, zo weten steeds meer telers wereldwijd, met de technologie van Aqua4D uit Zwitserland, zoals we daar al eerder over schreven.

Vieverde is vooralsnog tevreden, in de eerste plaats omdat er een soort spook ontmaskert is en het toch technisch meetbaar blijkt te zijn. Of het aarden al geleid heeft tot een blijvende kwaliteitsverbetering, daarvoor is het nog te vroeg. Over een praktijkproef met een Aqua4D watersysteem, die aan 1 zijde van de kas met aardbeien wordt toegepast, geeft de kweker aan dat er al wat mogelijke verbeteringen te bespeuren zijn maar wil de komende maanden nog even afwachten voor een definitief oordeel. Wel geeft hij aan dat de gietleidingen aan de Aqua4D behandelde zijde zichtbaar schoner zijn. Dus minder biofilm wat weer allerlei positieve gevolgen kan hebben.    

Voor meer informatie:
Kwekerij Vieverde
Ed Classens
Roffert 8
5811 AT Castenray (Limburg)
Tel: 0478-571528
www.kwekerij-vieverde.nl

Aqua4D-Lescrauwaet
Raymond Lescrauwaet
Graaf Florislaan 40
1217 KM Hilversum
T: 035-8872683
M: 06-51608350
www.aqua4d-lescrauwaet.nl