Campagne ‘Pak stof aan!’ van start

Stigas start eind dit jaar met de campagne ‘Pak stof aan!’. Doel van de campagne is werkgevers en werknemers bewust te maken van de risico’s van blootstelling aan stof en hen te helpen in actie te komen. In de campagne, die financieel ondersteund wordt door het ministerie van SZW, staan bewustwording, advies en vroegtijdige signalering van klachten centraal.

In de agrarische en groene sector vormt blootstelling aan stoffen in meerdere sectoren een gezondheidsrisico. In de campagne ligt de focus op de gevolgen van stofblootstelling voor long- en luchtwegen. Met name aan agrarisch stof staan veel werknemers langere tijd bloot. Agrarisch stof kan verschillende bestanddelen bevatten, bijvoorbeeld biologisch stof of chemisch stof (zoals kwartsstof). Deze samenstelling verschilt per sector en type bedrijf.

Gezondheidsklachten pas laat merkbaar
In de praktijk zijn veel werkgevers en werknemers zich onvoldoende bewust van de gezondheidsrisico’s van blootstelling aan stof en de noodzaak om preventiemaatregelen te nemen. Dit komt omdat klachten vaak pas na een langere tijd optreden en de oorzaak meestal niet duidelijk is. Gezondheidsklachten als gevolg van stof zijn daarom ook minder zichtbaar in verzuim- en arbeidsongeschiktheidscijfers. Omdat men er niet direct hinder van ondervindt is de motivatie lager om er iets tegen te doen. De klachten zijn echter meestal onomkeerbaar.

Stofmetingen en advies op de werkplek
De campagne bestaat uit meerdere activiteiten. Er zullen onder andere stofmetingen uitgevoerd worden bij bedrijven en zal er gericht advies gegeven worden. Ook wordt de mogelijkheid geboden om longfunctiemetingen te laten doen en zal bij een bezoek aan de bedrijfsarts extra aandacht zijn voor stof. De campagne heeft een looptijd van een jaar.

Bron: Stigas


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven