OECD: "Tragere groei voor wereldeconomie"

Volgens de laatste prognoses van de OECD, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, zal de wereldeconomie in 2019 wederom met een trager tempo ontwikkelen. De redenen hiervoor zijn aanhoudende handelsconflicten en de toename in rente. Ondanks dat voorziet de OECD geen aankomende recessie.

De groei van de wereldeconomie zal iets teruglopen van 3,7% in dit jaar naar 3,5% in 2019 en 2020. Eerder was uitgegaan van een groei in 2019 van 3,7%. De afnemende groei zal het sterkst te zien zijn in landen waar de economie in opkomst is. De stijgende rente zal het aantal investeringen verminderen in landen als Brazilië, Rusland, Turkije en Zuid-Afrika.

"We keren hiermee terug naar de langetermijntrend," zegt analist Laurence Boone van de OECD in een gesprek met Reuters. "We verwachten geen harde landing, maar er blijven risico's aanwezig. Ook een zachte landing is altijd moeilijk."

De handel tussen de VS en China is afgenomen, nadat in een handelsoorlog de importtarieven steeds meer zijn geëscaleerd. Ook hebben de voortslepende onderhandelingen omtrent de Brexit gezorgd voor onzekerheid met betrekking tot de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Cnbc.com meldt dat de prognoses voor de groei in Europa naar beneden zijn bijgesteld. Ten opzichte van de prognose in september van 2,0% wordt nu voor 2020 uitgegaan van een groei van 1,6%. Het is de centrale banken van Europa nog niet gelukt om de groei te stimuleren door middel van lagere rentetarieven. Naast de onrust omtrent de Brexit zijn er ook zorgen met betrekking tot Italië. De Italiaanse economie groeit langzamer dan verwacht. De groei van Italië wordt dit jaar gesteld op 1,0%, maar zal in 2019 en 2020 afnemen naar 0,9%.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven