Export Nederlandse agrotechnologie naar Japan in 3 jaar tijd verdubbeld

"Nu blijkt dat het niet blijft bij alleen kijken"

Niet alleen de export van agroproducten (ca. 700 mln. euro), maar ook de export van Nederlandse agrotechnologie naar Japan laat de afgelopen jaren een fors stijgende lijn zien.

De afgelopen drie jaar is de export van agrotechnologie meer dan verdubbeld naar bijna 100 mln. euro. Veel Japanse delegaties bezochten Nederland. Nu blijkt dat het niet blijft bij alleen kijken. Professionele Japanse boeren en tuinders moderniseren met behulp van ruimhartige subsidies en schaffen met name moderne tuinbouwkassen, voedingstechnologie, stallen en zuivelequipment uit Nederland aan.

Ruimhartige subsidies MAFF
Modernisering en schaalvergroting zijn de twee grote uitdagingen van de Japanse landbouw. Naast 270.000 professionele, fulltime boeren, met name in de veehouderijsector, zijn er 1,3 miljoen parttimers, en nog eens 2,8 mln. hobbyboeren in de groente-, fruit- en rijstsector actief. De sector kampt met vergrijzing en arbeidstekorten op het platteland. Met de recent afgesloten vrijhandelsverdragen met de EU en TPP-11 probeert premier Abe de landbouweconomie langzaam te hervormen. Met name de voedselverwerkende industrie (zuivel, aardappels) en vleessector zullen meer concurrentie ondervinden. Ruimhartige overheidssubsidies (oplopend tot 50% van het investeringsbedrag) moeten investeringen in de veehouderij en tuinbouwsector aanjagen om de arbeidsproductiviteit verhogen en de kostprijs verlagen.”We would like to learn from you”
Het Nederlandse landbouwmodel, van hoogtechnologisch familiebedrijven, maar toch 2e exporteur ter wereld – trekt veel belangstelling in Japan. Sinds het bezoek van premier Abe (Nederland, 2014), is er frequente uitwisseling van contacten. In 2014 vond ook het staatsbezoek plaats, en een jaar later kwam premier Rutte en minister Kamp met een grote handelsdelegatie. Meer recent bracht een 84-koppige Japanse delegatie een bezoek aan de Greentech en vond in Den Haag een officiële bijeenkomst plaats over agro-robotica, ICT en AI in Smart Horticulture.

96 miljoen euro in 2017
De afgelopen drie jaar is de export van Nederlandse landbouwtechnologie naar Japan verdubbeld. In 2017 was de totale export bijna 100 miljoen euro. Japan is daarmee de 3e afzetmarkt buiten Europa. Het zijn met name de grote non-agrobedrijven en de professionele boeren die zich internationaal oriënteren en moderniseren. De agro-technologie export kende de grootste groei in de glastuinbouw, pluimvee, voedselverwerking en zuivelsector. Dit zijn ook de sectoren waar enige schaalvergroting al heeft plaatsgevonden.De Japanse glastuinbouw lijkt het Nederlandse kassenmodel definitief te hebben omarmd. De Greentech mocht dit jaar op veel belangstelling rekenen. Maar Nederlandse toeleveranciers presenteren zich ook op de Japanse tuinbouwbeurzen GPEC (11-13 juli) en Agro Innovation (21-23 november).

Bron: Agroberichten BuitenlandPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven