Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EC in de donkere maanden

Door het mindere licht in de winter groeien planten anders en is de opbouw van het gewas trager. Daar staat tegenover dat in een koude periode de verdamping wel hoger kan zijn door extra stoken. Dat heeft gevolgen voor de opname van nutriënten en dus voor de optimale samenstelling van de voedingsoplossing.

In de winter komt de voeding preciezer omdat het gewas het dan moeilijker heeft en het herstel van de plant langer duurt. Zo neemt bij een ruimere watergift het aanbod van stikstof en kali toe doordat het gewas meer verdampt. Deze elementen zijn vanwege hun eenwaardigheid gemakkelijk op te nemen door het gewas. De opname van de andere elementen kan daardoor te laag zijn. Het is daarom in deze periode zinvol om met name de gehaltes stikstof en kali extra in de gaten te houden. De drainwateranalyses geven inzicht in de verhouding tussen de verschillende elementen.

Vruchtgroenten en sporen

Bij de start van vruchtgroenten wordt de EC hoog gehouden om te snelle lengte groei te voorkomen en om de plant generatief te sturen. Een hogere EC wordt eenvoudig bereikt door de EC van het aanvoerwater uit unit te verhogen.
Het gevolg is echter ook dat de spoorelementen omhoog gaan. Een mestbak die is klaargemaakt met een EC van 3.0 en die vervolgens wordt gebruikt om een EC van 6.0 in de mat te krijgen doseert daardoor ook tweemaal zoveel sporen. De analyses van het drainwater in de winter laten dan ook vaak hoge concentraties zien. Door een teveel aan spoorelementen kunnen in de plant overmaatverschijnselen ontstaan. Houd bij het klaarmaken van de bakken dus rekening met de EC verhoging. Dat betekent dat soms minder sporen gegeven kunnen worden.

Potplanten en EC
In de teelt van potplanten op een eb-vloedsysteem is het algemeen bekend dat de EC boven in de pot veel hoger is. Terwijl de EC onderin rond de 0.6 en 0.8 ligt, kan deze bovenin oplopen tot boven de 3.0 tot 5.0. In snijbloemen op substraat is een zelfde beeld te zien, onder de druppelaars is de doorspoeling hoger en de EC lager. Tussen de druppelaars droogt de mat elke keer uit en blijft het zout achter.
In de donkere maanden is het zaak om met dit verschijnsel rekening te houden. Het mooiste is als af en toe van boven kan worden beregend. Als dat niet kan, dan is het zaak om in een week met drogend weer een keer met schoonwater iets hoger op te zetten of meer water te geven. Verlaag de giet EC op tijd, zodat het gewas voldoende voeding uit de pot heeft opgenomen voordat de groei afneemt.

Lichtafhankelijke EC aanpassingen
Met de klimaatcomputer kan gekozen worden voor lichtafhankelijke EC-aanpassing van een bakvulling. Stel bij de instellingen in wat de gewenste EC is voor het betreffende recept. De meeste klimaatcomputers geven de mogelijkheid om een ‘stralingsverlaging EC’ in te geven (bijvoorbeeld 0.5 mS/cm0. Geef daarbij aan bij welke straling de verlaging begint en bij welke straling de verlaging volledig is doorgevoerd (bijv 300 – 500 W/m²).

Het komt voor dat men ondanks een nog hoge straling, géén stralingsverlaging meer willen toepassen. Het doel hiervan is om de leidingen, die immers ook een flink volume water bevatten, alvast weer vol te zetten met hogere EC voor volgende dag, zodat de nieuwe dag niet met een te lage EC wordt gestart. Ondanks dat de verlaging dus niet meer meegegeven wordt, komt uit de leidingen nog eén of twee beurten de lage EC. Om dit te realiseren moet de gebruiker een ander recept gebruiken met precies dezelfde instellingen, behalve dan de stralingsverlaging.

Heeft u vragen? Neem dan contact op via


Voor meer informatie:
Eurofins Agro
E: horti@eurofins-agro.com
www.eurofins-agro.com
Publicatiedatum: