Tholen - “Doel van de proef: met 100% LED een super chrysant telen. En dat is gelukt”, weet Stefan Hendriks van Philips Lighting. Ook zijn collega’s in het onderzoek – chrysantenkweker Hans van Helvoort, René van Koster van Delphy en Frans van den Broek van HAS – zijn ingenomen met de resultaten. “Takopbouw, aantal knoppen en de bloemkleur, het ziet er allemaal goed uit.”


Geanimeerde conversatie over het wel en wee van de proef

De teeltproef is uitgevoerd in proefkasjes van de HAS in Den Bosch. In samenwerking hiermee wordt deze proef nu voor het derde jaar op rij gehouden. Gisteren boog een groepje kwekers en belangstellenden zich over de resultaten. “Telen onder LED vergt een ander teeltstrategie dan onder de traditionele SON-T lampen. Het gaat merkbaar elk jaar beter en het gewas staat er boven verwachting goed op. Volgende week gaan we oogsten en kunnen we ook met cijfers komen.”

Het telen met LED is niet simpelweg een kwestie van de lampen vervangen. “Door een andere warmtebalans is hier qua schermen, stoken en ventileren anders gestuurd.”Opnieuw leren telen
LED is inmiddels niet meer weg te denken uit de tuinbouw. In de chrysanten zijn verschillende grote kwekers overstag en hebben LED modules geïnstalleerd. En dat zijn niet uitsluitend, maar wel vaak de modules van Philips. “Met de modules die hier hangen hebben we ook in andere proeven goede resultaten”, vertelt Stefan. “We hebben met verschillende spectra getest maar dit type module stak er telkens boven uit”.

De proef is op de HAS georganiseerd, opdat ook studenten er hun licht kunnen opsteken. De teelt wordt geleid door de onderzoekers, maar de leerlingen verrichten metingen, assisteren in de dagelijkse teeltpraktijk en analyseren de resultaten.


Voor meer informatie over de proef kan men contact opnemen met Stefan Hendriks (mail of 0625411347), Plant Specialist op de LED afdeling bij Philips, of met Frans van den Broek, teelttechnisch medewerker aan de HAS (mail of 0639149392).