Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) reikt deze stimuleringsprijs jaarlijks uit aan de eigenaar van een bollenschuur die voor de toekomst is behouden.

De Werkgroep Bollenerfgoed van het CHG werkt al sinds 1997 aan behoud en herbestemming van bollenschuren en andere waardevolle gebouwen van de bloembollencultuur in de Duin- en Bollenstreek. Hierdoor zien steeds meer overheden én eigenaren van bollenschuren het belang in van behoud en herbestemming.

Als stimulans hiervoor reikt de Werkgroep Bollenerfgoed al sinds 2003 jaarlijks de Zwarte Tulp Prijs uit voor een bollenschuur die op een bijzondere manier is behouden of die een goede nieuwe bestemming heeft gekregen. Deze prijs bestaat uit een plaquette en een oorkonde.

De Zwarte Tulp Prijs 2017 is toegekend aan Lisse Centrum Beheer B.V., voor behoud en herbestemming van de bollenschuur aan de 1e Havendwarsstraat 4 in Lisse. Deze bollenschuur is gebouwd in 1923 voor het bollenbedrijf Van Waveren & Zonen. In 1938 nam Lefeber & Van Ruiten de bollenschuur over. De bollenschuur is gebouwd als stellingenschuur met openslaande ventilatiedeuren. In de jaren ’50 is er een lager gedeelte met pakplaats en klimaatcellen aan vast gebouwd.

Toen Leo van Ruiten in 1979 stopte met zijn bedrijf nam bloembollenveiling Hobaho de bollenschuur over als kantoor- en archiefruimte, onder andere voor de redactie van het blad Vakwerk. Lisse Centrum Beheer B.V. dat de voormalige Hobaho-gebouwen beheert, besloot in 2007 de schuur ter beschikking te stellen aan vrijwilligersorganisaties.

Het gebouw, dat sindsdien “De Vergulde Zwaan” heet, herbergt nu werk-, archief- en vergaderruimten voor het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek, de Werkgroep Bollenerfgoed, de Vereniging Oud Lisse, het Bloemencorso Bollenstreek, de EHBO en de Harddraverijvereniging Lisse.

Programma uitreiking Zwarte Tulp Prijs op vrijdag 8 december 2017
 • 15:30 uur: Ontvangst
 • 16.00 uur: Prijsuitreiking:
  • Welkom door Piet Goemans, voorzitter CHG-werkgroep Bollenerfgoed
  • Korte inleiding over het gebouw door Piet Onderwater, architect CHG-Bollenerfgoed
  • Overhandiging van de plaquette door Adri de Roon, wethouder van de gemeente Lisse
  • Uitreiking van de oorkonde “Zwarte Tulp Prijs 2017” door Peter Nijhof, CHG-Bollenerfgoed
  • Dankwoord van Joop Zwetsloot namens Lisse Centrum Beheer B.V.
 • 16.30 uur: Gezellig samenzijn met een drankje en hapje
 • 17.30 uur: Afronding.
Aanmelden kan per mail (bollenerfgoed@gmail.com) of telefonisch: 0252-524107.

Bron: Flower Science