Laurens Maliepaard produceert tulpenbollen in Stad aan ’t Haringvliet op de grens van Zuid Holland en Zeeland. Laurens is de vierde generatie op het familiebedrijf. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot meer dan 100 hectare. Net als vele andere ondernemers in de sector maakt hij zich zorgen over het zuur: "Het wordt de laatste jaren een steeds groter probleem”.

Laurens: "Er zijn veel factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van Fusarium. Een belangrijke factor is verspreiding door het spoelwater. Vandaar dat een aantal collega’s zijn gestopt met spoelen. Maar dat is voor ons geen optie. Onze klanten eisen dat hun bollen netjes worden gespoeld, mat alle uitdagingen van dien".Daarom begon de zoektocht naar een methode om spoelwater te vrijwaren van de sporen die het zuur veroorzaken. De opties van chloor en ozon werden uitgebreid bestudeerd. "Maar uiteindelijk leek ons het UV de meest schone en eenvoudige toepassing."

Ook UV werd bestudeerd. Laurens: "Maar bij ons gaat het om 500 kuub per uur. Dus dan hadden we een groot aantal UV ontsmetters nodig. Dat was niet praktisch. En dat liep stevig in de papieren". Dus, Laurens Maliepaard ging een samenwerking aan met Hegro Agri Service en CleanLight. Het doel was een robuust UV systeem te ontwikkelen dat ingebouwd kon worden in iedere duiker in ieder spoelbassin in Nederland."Dat heeft geresulteerd in wat wij noemen onze "UV Rekken". CleanLight heeft uitgerekend dat wij, in ons geval, acht van die UV rekken moesten inbouwen in ons spoelbassin om de fusarium sporen in onze waterstroom van 500 kuub af te doden. En inderdaad, de rapporten van Eurofins bevestigen dat de Fusarium druk in ons spoelwater is afgenomen met 95 tot 99 %."

"Naast het UV hebben wij ook een rigoureus programma voor flocculant in actie gezet. Daardoor zakken organische deeltjes sneller weg in het bassin. Dat draagt ook bij aan een lagere ziektedruk. En dat maakt het UV natuurlijk ook effectiever, net zo goed als Nederlandse drinkwaterbedrijven ook UV gebruiken om de veiligheid van helder Nederlands drinkwater te waarborgen."Laurens concludeert: “Schoon spoelwater betekent niet dat plots alle zuur is verdwenen. We moeten nog meer maatregelen nemen om het zuur nog verder terug te dringen. Maar dankzij ons schone spoelwater is de uitval aan zuur dit jaar toch al gezakt met bijna 50%. Dat is winst voor ons, voor onze klanten, voor de sector en voor het milieu."


CleanLight
Arne Aiking
Nieuwe Kanaal 7
6709 PA Wageningen
T: + 31 317 497 620
M: + 31 6 21 57 46 57
E: aiking@cleanlight.nl
www.cleanlight.nl


Maliepaard Bloembollen BV

Molendijk 65
3243 AL Stad aan't Haringvliet
T: 0187 - 61 14 26
M: 06 15 14 14 94
E: info@maliepaardbloembollen.nl
www.maliepaardbloembollen.nl