Royal FloraHolland reikt de Greenovation Award uit als waardering voor duurzaamheidsinitiatieven in de sierteeltsectoren. De winnaar in de categorie Best Concept is Pure Orchids van GreenBalanZ uit Kudelstaart. De award in de categorie Best Article is toegekend aan Eco Flowerbag van Fresco Flowers uit Aalsmeer. Het publiek heeft gestemd op nominaties door een vakjury. De uitreiking door Lucas Vos, CEO Royal FloraHolland, heeft plaatsgevonden op de tweede dag van de Trade Fair.

De vakjury heeft alle inzendingen beoordeeld. Bij de kweek van Pure Orchids gebruikt GreenBalanz alleen natuurlijke beschermingsmiddelen en organische voedingsstoffen. Sinds 2014 heeft het bedrijf een SKAL-certificaat voor organische teelt. De plant is bovendien eetbaar. GreenBalanZ maakt gebruik van ‘gas-vrije kassen’ waarbij in de zomer warmte wordt opgeslagen die in de winter wordt gebruikt. De jury: “GreenBalanZ is een pionier in de organische teeltsector. Pure Orchids is een compleet duurzaam concept.”

Fresco Flowers gebruikt afval als een waardevolle grondstof. De Eco Flowerbag is samen met Kras Recycling ontwikkeld. Het is een luxe draagtas voor bloemen. Er is sprake van eenvoudig gebruik èn bescherming van de bloemen. Het product is gemaakt van 100% gerecycled verpakkingsmateriaal voor bloemen. De jury: “Het is mooi om te zien dat afval wordt omgezet in een nieuw nuttig product.”


v.l.n.r. Herman Ribberink- Kras Recycling, Jaap Buis- Fresco Flowers, Lucas Vos, Vivien Zweekhorst- Greenbalanz en Lennard van der Weijden- Greenbalanz