De gypsophila (gipskruid) heeft de laatste vijf jaar in Kenia flink aan populariteit gewonnen. Op dit moment wordt de plant gekweekt op 180-200 hectare en nog altijd bredit dit verder uit. Omdat men de teelt steeds beter in de vingers heeft en steeds meer populariteit geniet, heeft Chrysal een product ontwikkeld dat specifiek afgestemd op de plantbehoeften. "Chrysal’s Gyps Mix wordt binnenkort gelanceerd en de onlangs uitgevoerde proeven laten zien dat gypsophila die behandeld worden met Chrysal’s Gyps mix een langere houdbaarheid en grotere, wittere bloemen hebben", zo zegt Paul Wambugu, Technisch Consultant bij Chrysal Africa.


Paul Wambugu bij IFTEX 2017 in Nairobi, Kenia.

Een mix van bewaringsproducten
"We hebben een mix gemaakt van Chrysal AVB, Chrysal RVB en Chrysal Gyps. Om het te gebruiken moet de gewenste hoeveelheid water in, bijvoorbeeld, een emmer gedaan worden. Hierna mix je de 'Gyps mix' goed met het water, daarna Chrysal RVB, en als laatste Chrysal AVB. Daarna is het middel klaar om gebruikt te worden," legt Wambugu uit. "Op termijn hopen we echter een middel te maken, dat al deze ingrediënten in een bevat."


Bovenstaande bloemen zijn behandeld met de Chrysal Gyps Mix behandeling en laten de langere houdbaarheid van de bloemen zien (20+ dagen).

Proeven
Na de ontwikkeling van het middel, werd het natuurlijk uitgebreid getest. "We hebben verschillende proeven gedraaid op kwekerijen in heel Kenia, hoewel de voornaamste testen werden uitgevoerd bij Sun Floritech in Naivasha. Daarnaast zijn er enkele proeven uitgevoerd bij Crysal Africa en OZ Import in Nederland." Volgens Wambugu waren de resultaten bij alle locaties uitstekend. "Gypsophilas die behandeld werden met deze mix hebben veel grotere en wittere bloemen en hebben een langere houdbaarheid. Er zijn bloemen die 22 dagen in de vaas stonden en er nog steeds goed uit zagen. Daarnaast lost de mix snel op en blijft het water helder," aldus Paul. 


Gypsophila die behandeld zijn met de nieuwe Chrysal Gyps Mix.

Sun Floritech was dermate enthousiast de mix al in gebruik te willen nemen, zelfs voordat Chrysal het product officieel op de markt gebracht had. Het bedrijf hoopt de mix z.s.m. op de Afrikaans en Zuid-Amerikaanse markt te kunnen lanceren.

Voor meer informatie:
Chrysal
info@chrysal.co.ke
orders@chrysal.co.ke
www.chrysal.com