Tholen - Je moet maar net een niche hebben, iets waar je zelf enthousiast van bent, en daar dan hard aan werken om het tot een succes te maken. Aan die eerste voorwaarden – die niche, het enthousiasme en het harde werken – is voldaan, en voorzichtig kan ook al van dat laatste, het succes, gesproken worden. Dat vertelt Marleen Zeeman, die vorig jaar juni life ging met haar webshop voor airplantjes: www.airplantshop.nl.

Hoe dat zo gekomen is? “Eigenlijk stom toevallig. Ik was met vriendinnen in de stad en zag in een hip winkeltje de plantjes liggen. Ik had ze nooit eerder gezien en werd er gelijk verliefd op. Vervolgens ging ik op onderzoek uit. Er bleken echt heel veel soorten van te zijn, maar in Nederland bleek het relatief onbekend. En omdat ik een achtergrond in online marketing heb en mogelijkheden zag, kwam ik op het idee van een webshop.”Tillandsia
De excentrieke plantjes die we ook wel kennen als Tillandsia’s of airplants/luchtplantjes, hebben geen aarde nodig, ze hoeven alleen af en toe besproeid te worden met wat (regen)water. Ze zijn dan ook leuke, interessante, opvallende (cadeau-)items. In elk geval weet de consument de webshop steeds beter te vinden. Volgens Marleen profiteert zij daarmee van het feit dat er veel media-aandacht voor de plantjes is: via marketingorganisaties als het Bloemenbureau Holland, maar ook in magazines voor wonen en lifestyle. “Een plantje dat geen aarde nodig heeft spreekt tot de verbeelding. Bovendien valt op dat er onder de klanten verrassend veel mannen zijn. Een echte verklaring heb ik daar niet voor, al vermoed ik dat ze veelal in het terrarium terecht komt. Verder blijken en ook verrassend veel verzamelaars en liefhebbers te zijn.”Guatemala
De plantjes importeert ze in grote meerderheid uit Guatemala. Ze arriveren in dozen – ze hebben immers geen aarde nodig - dus dat is makkelijk. Van oorsprong groeien de planten op andere bomen en rotsen, in tropische of woestijnachtige gebieden, maar uiteraard worden deze exemplaren geproduceerd op kwekerijen. In Nederland gebeurt dat bijna niet omdat we hier niet de ideale temperatuur hebben om Tillandsia’s te kunnen kweken.

En nu is het een kwestie van verder uitbouwen, aldus Marleen. “Het gaat voorspoedig en ik heb er bijna een fulltime baan aan. Maar daarmee zijn we er nog niet. Je moet zorgen dat je onderscheidend blijft, zorgen dat je product altijd in orde is, en natuurlijk nooit denken dat je er bent. Er zijn altijd kapers op de kust. Nu moet ik er nog wel een baan naast hebben, maar de hoop is dat we (Marleen runt de webshop samen met haar vriend) er spoedig van kunnen leven!”


Voor meer informatie:
Airplant Shop
Marleen Zeeman
M: +31645126341
E: info@airplantshop.nl
www.airplantshop.nl