Het is een drukke week bij Koppert Biological Systems. Deze week staat volledig in het teken van het 50-jarig bestaan van dit bedrijf. Alles is uit de kast gehaald om personeel, nationale en internationale klanten mee te kunnen laten genieten. Er staat een gloednieuwe hal op het terrein die deze week om is getoverd tot een toplocatie om dit te vieren.


Henri Oosthoek, Paul Koppert, Joop van den Nouweland, Jos Looije, Pieter Stolken, Guido HerrijgersGisteren organiseerde Koppert Biological Systems een grootschalig event voor haar Nederlandse en Belgische klanten. Met de 450 bezoekers is de belangstelling groot. Om half vier dimden de lichten en werd er een film vertoond waarin de drijfveren van dit bedrijf naar voren kwamen. Koppert Biological Systems hanteert een holistische benadering. De oprichters kennen de tuinbouw als hun broekzak. Het is hen met de paplepel in gegoten. Dit heeft geresulteerd in een bedrijf wat oog heeft voor de toekomst. De slogan “Partners with nature” zegt genoeg.


Maurits Groen

Maurits Groen was de eerste spreker tijdens het event en benadrukt ook het belang van de zorg voor de toekomst. Maurits: “De klimaatverandering is een feit. Maak je borst maar nat. De urgentie om in te grijpen, neemt alleen maar toe.” Maurits sloot zijn betoog met een samenvatting van een gesprek dat hij had met Jan Terlouw. Jan vertelde dat eigenlijk tijdens ieder directievergadering een extra stoel moet staan. Dat is de stoel waar de toekomst op zit. Als je de toekomst mee laat stemmen, worden schijnbaar moeilijke beslissingen een stuk eenvoudiger.


Jan Rotmans

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde. Hij gaf een kort college met een duidelijke boodschap. Jan schudde de zaal wakker met de woorden: ”Denkt u nou echt dat de tuinbouw nog steeds op dezelfde manier zijn geld zal verdienen over 10 jaar? Dat is onbestaanbaar. Daar is te veel voor aan de hand.” Jan zoomt in op de verandering van ons tijdperk. Wij zijn een onderdeel van een revolutie. Het weefsel van onze samenleving is wezenlijk aan het veranderen. Het gaat steeds meer om collectieve arrangementen. De explosie aan burgerinitiatieven is daar een goed voorbeeld van. De economie 3.0 gaat over digitalisering, makerseconomie, robotisering, bio en groen en de circulaire economie. Dat leidt tot betekenisvol ondernemen. De tuinbouw moet ook veranderen. Jan ziet te weinig samenwerking, te weinig radicale innovatie, te diep geworteld gebruik van fossiele energie, te weinig gebruik van diversiteit en tot slot een vergrijzend ondernemerschap. Anderzijds doet de glastuinbouw het nu heel goed door hoogwaardig vakmanschap, uitstekende logistiek en gezonde producten. Hij stelt dat de tuinbouw mee moet kunnen veren naar de toekomst. De glastuinbouw nu niet wendbaar genoeg. Het is tijd voor radicale innovatie.


Bjorn Kuipers

Tijdens het event was er een speciale bijdrage van internationaal topscheidsrechter Björn Kuipers. De begrippen samenwerken, vertrouwen, onverzettelijkheid en focus zijn zowel op Kuipers als op Koppert van toepassing. De voetballerij werd zo verbonden met Koppert Biological Systems.


Ies Bos, Arie van der Lught, John Ammerlaan en Wim Bos


René Corsten en Theo Roelofs (Delphy), Ellen Klein (Koppert Biological Systems) en Nico Kiep (Kiepflower)


Filip van Langenhove, Herman Adams, Patrick Olbrechts en Carine Adams
De slotact was een verrassingsact. We kregen een kijkje (met een knipoog) in de toekomst

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: 010-5140444
Fax: 010-5115203
www.koppert.com