Moederdag is een van de belangrijkste feestdagen in Costa Rica en deze dag wordt met veel bloemen gevierd op 15 augustus. Zelfs Costa-Ricaanse bloementelers die zich specialiseren in het exporteren van hun producten laten de kans niet schieten om met deze dag de verkoopcijfers te verhogen. Deze periode zit namelijk in het laag seizoen. Lelieteler René Kuiper van Expoflora, bijvoorbeeld, exporteert lelies naar de Verenigde Staten, maar speciaal voor deze dag heeft hij zijn productie verhoogd. 


Kuiper in de kas. Expoflora teelt lelies in een kas van 20 hectare. 

Productie
Moederdag in Costa Rica is een kleine bonus voor Expoflora. Het gehele jaar door exporteren zij rond 95% van hun productie volume (300.000 lelies per week tijdens het hoogseizoen en 150.000 lelies per week in de zomermaanden) naar de VS, maar voor deze feestdag kweken zij 100.000 lelies extra. "Normaal blijven de lelies die van tweede kwaliteit zijn de lokale markt omdat ze te rijp zijn om te exporteren, maar speciaal voor deze feestdag bieden we ook lelies van premium kwaliteit aan op de lokale markt. Lokale kopers komen naar ons bedrijf om de bloemen op te halen." 

Naast lelies teelt Kuiper ook wat tulpen voor Moederdag. "Er is voor deze dag ook veel vraag naar deze bloemen, maar we exporteren geen tulpen. Dit is meer iets dat we doen voor ons plezier."

Roos op #1
In Costa Rica zijn lelies de op een na populairste bloemen voor Moederdag, na rozen. Tulpen staan op nummer drie. Rozen worden echter niet meer in Costa Rica geteeld en worden daarom geïmporteerd. "Ongeveer 30 jaar geleden werden hier nog rozen geteeld, maar de kwekerijen verplaatsten zich snel naar Colombia en Ecuador, omdat het Costa Ricaanse klimaat gewoon te vochtig is. We importeren nu wekelijks ongeveer 10.000 rozen uit Guatemala. Voor Moederdag zijn dit er 70.000 tot 80.000," zegt Kuiper. Start van het seizoen
Begin september begint het seizoen weer voor Expoflora. "Dan neemt onze productie met meer dan 50% toe en zal op volle capaciteit blijven groeien tot juni. Het hoogtepunt vindt plaats tussen januari en Moederdag in de Verenigde Staten," zegt hij.

Voor meer informatie:
Expoflora, S.A.
René Kuiper
Email: rene@expofloracostarica.com
www.expofloracostarica.com