Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
marktverstoring gewasbescherming en groentenrassen

EU vreest agrogigant Bayer-Monsanto

Tholen - De Europese Commissie staat niet te juichen bij de overname van Monsanto door Bayer. Ze vrezen dat er minder concurrentie ontstaat in gewasbescherming, zaden en planteigenschappen. Daarom wordt er een diepgaand onderzoek gestart.
Sinds deze zomer onderzoekt de Europese Commissie al wat de gevolgen zijn van de mogelijke overname. Naar aanleiding van dit eerste onderzoek, willen ze er nog veel dieper induiken.

Groentenrassen
Een van de punten is de veredeling van groentenrassen. Zowel Monsanto als Bayer heeft een hoog marktaandeel in een aantal gewassen. "In sommige gewassen zijn ze zelf directe concurrenten", schrijft de Commissie. Ook in de landbouwgewassen komen ze elkaar tegen.

Qua gewasbescherming wijst de commissie op onder andere Monsanto's glyfosaat. Bayer heeft een van de weinige alternatieven voor dit product en er zijn er weinig andere spelers die nieuwe alternatieven kunnen ontwikkelen. Dit is een lastig segment omdat steeds meer planten resistent worden voor de andere, bestaande middelen. Ook in de biologische gewasbeschermingsproducten van Monsanto ziet de commissie veel overlap met de chemische producten van Bayer.

Het derde punt waar de commissie niet warm van wordt, is het samen gaan van de planteigenschappen die de veredelingsbedrijven in bezit hebben. Ook hierin zijn beide bedrijven belangrijke spelers en vreest de Commissie voor het verdwijnen van de concurrentie.

"Telers moeten toegang houden"
"De overname levert een bedrijf op dat niet alleen het grootste portfolio ter wereld aan gewasbeschermingsmiddelen heeft, maar ook wereldwijd de sterkste is in veredeling en planteigenschappen", constateert de commissie. "Zaden en gewasbeschermingsmiddelen zijn van levensbelang voor telers en uiteindelijk dus ook voor de klant. We moeten de concurrentie in deze markt veilig stellen, zodat telers toegang houden tot innovatieve producten van hoge kwaliteit en ze producten kunnen kopen tegen concurrerende prijzen. Tegelijkertijd moet er een klimaat behouden worden waar bedrijven kunnen innoveren en investeren in verbeterde producten."

De Europese Commissie is rijkelijk bediend van e-mails, kaarten, brieven en tweets waarin burgers hun bezorgdheid uiten over BaySanto. "We kijken alleen vanuit het perspectief van mededinging", reageren ze daarop. "Er zijn andere Europese en nationale regels die de voedselveiligheid, consument, milieu en het klimaat moeten beschermen."

In de VS is de overname al wel goedgekeurd. Begin januari 2018 laat de Europese Commissie hun definitieve oordeel weten. Bayer en Monsanto zijn niet bezorgd. "We hadden dit gezien de omvang van de transactie wel verwacht", schrijft Bayer op de website. "Maar wij zien juist dat de combinatie veel voordelen heeft voor telers en consumenten. Daarom werken we graag mee aan het onderzoek van de Europese Commissie." Ze hopen eind dit jaar groen licht te krijgen.