Delphy Bloembollen heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van afgelopen voorjaar en het rooitijdstip weer een gemiddelde stadiumdatum bepaald voor de Hollands geteelde tulpen.

Delphy verwacht dat de tulpen ongeveer vijf dagen vroeger in stadium zijn dan het langjarig gemiddelde. Op basis van deze voorspelling is het stadium G ongeveer twee dagen vroeger dan afgelopen jaar (2016). Afgelopen jaar was ook een vroeg jaar.

Om de bollen tijdig te kunnen prepareren, is stadiumonderzoek nodig. Laat op tijd het stadium bepalen zodat u weet hoe vlot de partij is en hoe groot de verschillen binnen de partij zijn.

Ook stadiumonderzoek bij hyacint
Hoewel het stadium bij hyacint minder wordt beïnvloed door de bodemtemperaturen, is het ook in dit gewas aan te raden stadiumonderzoek uit te voeren. Dit voorkomt in de broeierij het optreden van groene (stro)nagels.

Vijf bollen per monster aanleveren
Delphy onderzoekt het stadium van zowel tulpen als hyacinten. Om een goed beeld van het stadium te krijgen moeten minimaal vijf bollen per monster worden aangeleverd. Aanleveren van monsters kan bij Delphy aan de Weeresteinstraat 10 in Hillegom.

Bron: BloembollenVisie