Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
veelbelovende resultaten met lisianthus op erfgoedvloer

Snijbloemen telen op teeltvloer

Bij Delphy staat een 1100 m2 grote proef met lisianthus. Bijzonder is dat deze wordt gehouden op een erfgoedvloer - en het telen van grondgebonden teelten op een teeltvloer staat (nog) in de kinderschoenen. Toch kan het, zo wordt gehoopt, uitkomst bieden voor kwekers van lisianthus, maar bijvoorbeeld ook voor freesia of chrysant. Voordelen zijn, naar het zich laat aanzien, vooral te halen op het gebied van emissie en het terugdringen van plagen.



De eerste uitkomsten zijn goed, vertelt Cock van Bommel van Erfgoed in onderstaande video. "Ik kan een heel verhaal houden over de teeltmogelijkheden, maar als je simpelweg over het gewas kijkt, zie je dat het zo glad is als een biljartlaken. De uniformiteit is heel goed en er komen bijna geen ziekten en plagen voor. (...) Dit biedt perspectieven voor andere grondgebonden teelten."



Het telen van grondgebonden teelten op vloeren heeft allicht een mooie toekomst voor zich. Immers, de teelt wordt op tal van factoren beter beheersbaar (of - en deze gedachtengang hoort men ook wel eens - is dat een illusie?). Erfgoed gelooft in die toekomst, getuige ook het feit dat men een nieuw, eigen onderzoekslaboratorium heeft ingericht. "We doen veel teeltproeven, maar testen ook onze materialen", vertelt directeur Hugo Paans in weer een andere video. "Zo kijken we naar de folie, het gronddoek en naar de steentjes in de poreuze laag. Hoe zit het met krimp, is het doek UV bestendig, geven de steentjes stof af of binden die dat juist; hoe zit het met stabiliteit en waterdoorlatendheid, etc."



De resultaten, besluit Hugo, worden voor elk project afzonderlijk opgeslagen en bewaard, opdat voor iedere klant exact te achterhalen is welke materialen er zijn toegepast.

Voor meer informatie:
ErfGoed
Bredeweg 59
2751 GH Moerkapelle
www.erfgoed.com
Publicatiedatum: