Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en verkoopt 44 hectare grond

Nieuw Prinsenland gaat aan de slag met restwarmte en –CO2

Tholen - Het is een goede week voor Piet Janmaat van Nieuw Prinsenland. Hij kon gisteren niet alleen bekend maken dat hij 44 hectare heeft verkocht aan Lans Tomaten, maar ook dat de glastuinbouwbedrijven op Nieuw Prinsenland naar verwachting in 2019 gebruik kunnen gaan maken van restwarmte van de Suikerfabriek op het bedrijventerrein. Voor de komende jaren staat verdere aanleg van EnergiewebXL op het programma: een distributiesysteem voor restwarmte en -CO2 van de industrie op de Moerdijk naar het glastuinbouwgebied.Piet Janmaat wil de restwarmte van de Suikerfabriek inzetten in de glastuinbouw.


Anne-Marie Spierings en Henk Visser tekenen de intentieverklaring


Intentieverklaring
Al bij de oprichting van het glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland in 2012 werd er gesproken over het leveren van restwarmte en –CO2 van bijvoorbeeld de Suikerfabriek aan de glastuinbouw in de regio. Diverse technische moeilijkheden en de crisis in de tuinbouw gooiden echter roet in het eten. Nu lijkt het er toch van te komen. Gisteren tekenden Anne-Marie Spierings van de provincie Brabant en Henk Visser van Enexis een intentieverklaring, waarin ze aangaven een fysieke verbinding tussen haven- en industriegebied Moerdijk en glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland te willen realiseren.Op het glastuinbouwgebied zijn nu vier glastuinbouwbedrijven gevestigd: Auberginekwekerij De Jong, Red Star, Tomatenkwekerij Jan van Marrewijk en Rijk Zwaan. Gisteren werd bekend dat ook Lans Tomaten zich gaat vestigen op Nieuw Prinsenland. De aanwezigheid van restwarmte is voor het bedrijf een doorslaggevende factor geweest om zich hier te vestigen, vertelde Vincent Lans. Piet Janmaat verwacht dat ze in 2019 gebruik kunnen maken van restwarmte van de Suikerfabriek.
Restwarmte
In latere fases willen ze de restwarmte en -CO2 van meer bedrijven van de Moerdijk koppelen aan het netwerk. Dat moet op langere termijn tot 5 petajoule besparing opleveren.

De provincie ziet breder in Brabant nog meer kansen voor het gebruik van restwarmte. Zo willen ze onderzoeken of er verbindingen mogelijk zijn met de Plukmadesepolder en het Amernet en glastuinbouwgebied Spiepolder. Ook verbindingen met het Logistiek Park Moerdijk staat op het lijstje, evenals verbindingen met geothermieprojecten.