Nieuw Prinsenland gaat aan de slag met restwarmte en –CO2
Piet Janmaat wil de restwarmte van de Suikerfabriek inzetten in de glastuinbouw.
Anne-Marie Spierings en Henk Visser tekenen de intentieverklaring
Intentieverklaring
Al bij de oprichting van het glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland in 2012 werd er gesproken over het leveren van restwarmte en –CO2 van bijvoorbeeld de Suikerfabriek aan de glastuinbouw in de regio. Diverse technische moeilijkheden en de crisis in de tuinbouw gooiden echter roet in het eten. Nu lijkt het er toch van te komen. Gisteren tekenden Anne-Marie Spierings van de provincie Brabant en Henk Visser van Enexis een intentieverklaring, waarin ze aangaven een fysieke verbinding tussen haven- en industriegebied Moerdijk en glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland te willen realiseren.
Op het glastuinbouwgebied zijn nu vier glastuinbouwbedrijven gevestigd: Auberginekwekerij De Jong, Red Star, Tomatenkwekerij Jan van Marrewijk en Rijk Zwaan. Gisteren werd bekend dat ook Lans Tomaten zich gaat vestigen op Nieuw Prinsenland. De aanwezigheid van restwarmte is voor het bedrijf een doorslaggevende factor geweest om zich hier te vestigen, vertelde Vincent Lans. Piet Janmaat verwacht dat ze in 2019 gebruik kunnen maken van restwarmte van de Suikerfabriek.
Restwarmte
In latere fases willen ze de restwarmte en -CO2 van meer bedrijven van de Moerdijk koppelen aan het netwerk. Dat moet op langere termijn tot 5 petajoule besparing opleveren.
De provincie ziet breder in Brabant nog meer kansen voor het gebruik van restwarmte. Zo willen ze onderzoeken of er verbindingen mogelijk zijn met de Plukmadesepolder en het Amernet en glastuinbouwgebied Spiepolder. Ook verbindingen met het Logistiek Park Moerdijk staat op het lijstje, evenals verbindingen met geothermieprojecten.