Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienras Delizz naar Iraanse kweker

Tholen - Ze weten het nog niet, maar komend jaar krijgen een aantal Iraanse moeders een aardbeienplant van hun zoon of dochter. Het Nederlandse veredelingsbedrijf ABZ Seeds heeft de eerste levering Delizz-aardbeienzaden verkocht aan een Iraanse distributeur. Directeur Gé Bentvelsen vertelt welke andere internationale ontwikkelingen er spelen.De smaak, maar vooral de beleving – daar draait het volgens Gé Bentvelsen van ABZ Seeds allemaal bij de Delizz. De aardbeienveredelaar is sinds twee jaar aan de slag met het merk. “De Delizz is een aardbeiplant waar de vrucht al aan zit op het moment dat je ‘m koopt”, vertelt hij. “Het is een bijzonder smaakvol ras, dus zodra de plant bij de consument in de vensterbank staat, kunnen ze ervan oogsten en kunnen we ze verrassen met de smaak. Daarna kunnen consumenten met groene vingers van de plant blijven oogsten, want het is een doordrager.”ABZ Seeds introduceerde de Delizz twee jaar geleden en heeft inmiddels aanvragen uit uiteenlopende landen. “Binnen Europa zijn België, Nederland, Zweden en Duitsland leidend. Daarbuiten zijn Canada en de VS belangrijk, maar ook Australië, en Japan zien we groeien. Het gaat om nieuwe klanten, maar ook om terugkomende klanten die hun areaal uitbreiden.” Minstens zo opmerkelijk is de eerste levering naar Iran. “Dat is wel heel bijzonder. Via een beurs kwamen we in contact met een distributeur die kansen ziet voor de Iraanse markt. Het is een grote markt en nu er weer naartoe geëxporteerd mag worden, zie je dat er sprake is van een inhaalslag in de tuinbouw. Deze Moederdag zullen verscheidene Iraanse moeders een Delizz-plant cadeau krijgen”, voorspelt Gé. Begin december wordt er in Iran gezaaid om de planten klaar te hebben voor Moederdag in mei.

Voor ABZ Seeds is de Delizz een belangrijke ontwikkeling. De veredelaar heeft verder veel gekleurd bloeiende aardbeiplanten in het assortiment, zoals Toscana, de prijswinnende Fleurostar van een aantal jaren geleden. “Die aardbeien zijn consumeerbaar, maar zeker op het aankoopmoment speelt vooral de sierwaarde daarbij een rol. De aardbeien zijn een extraatje.” De nieuwe categorie Delizz levert het bedrijf dan ook flink wat nieuwe klanten op. “We zien vanuit de groentenplantenkwekers interesse, maar ook vanuit de kwekers die werken met keukenkruiden. Daar past Delizz goed tussen. Verder in de keten merken we vooral veel interesse vanuit de tuincentra.” Niet vreemd, want de inspiratie voor de Delizz kwam voor een groot deel ook door het aanbod van de tuincentra. “Er staat vaak alleen klein stekmateriaal waar met moeite een aardbeiplant in te herkennen is. Zo zijn we op het concept gekomen.”


De Delizz won in 2016 de AAS Vegetable Award

Voor de Delizz heeft ABZ Seeds een geschenkverpakking ontwikkeld. “Die leveren we bij de kleinere bestellingen mee zodat kwekers de mogelijkheden aan hun klanten kunnen tonen. Bij de grotere aantallen verzorgen telers de verpakkingen liever zelf.” Dat is mogelijk, al zijn de kwekers dan wel verplicht Delizz op de verpakking te zetten. “De consument moet er ook op kunnen vertrouwen de originele plant in handen te hebben. Alleen dan kunnen we de verwachtingen waarmaken.”

Voor meer informatie:
ABZ Seeds
Ingrid Bakker
Vleetweg 12
1619 PR Andijk
Tel. +31 228 515280
www.abz-strawberry.com