Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drukbezochte Perkplantendag bij Delphy

Een hele batterij onderwerpen kwam aan bod op de Delphy Perkplantendag. Gemeenschappelijke deler was een aantal teelt-technische zaken op het gebied van perkplanten met als centrale thema: remmen. Met welke middelen is het beste resultaat te behalen in poinsettia's, Osteo's, cyclamen en andere gewassen? Een mannetje of 70 - 80, meest kwekers maar ook enkele teeltadviseurs en mensen van toeleverende bedrijven (grond, vloeren, gewasbescherming, water en licht), hadden hun weg naar het Delphy Improvement Center gevonden. Hieronder een impressie van de middag.


Peter Keijzer, Delphy

Wolluis
Aan het woord was allereerst Peter Keijzer van Delphy. Hij was onlangs in Canada op een conferentie dat handelde over een nieuw probleem waar Canadese kwekers te mee geconfronteerd zien: een nieuw type wolluis, mealybug, dat zich in allerlei gewassen thuis voelt. Dit type, dat vermoedelijk uit het buitenland met stekmateriaal is komen overwaaien, verspreidt zich langzaam, maar men is er tot nog toe niet in geslaagd het beestje met biologische middelen te stoppen.


Een kijkje in de poinsettia proef

Dompelen
Het dompelen van poinsettia stekken in Botanigard, een ander hot-topic op genoemde conferentie, vormde een mooi bruggetje naar de poinsettia proef. De daar succesvol gebleken methode - mits goed gebeurd ('dompel goed of dompel niet') en gedaan in combinatie met andere biologische bestrijders - werd hierin niet toegepast, maar uitgangspunt was hetzelfde: een compactere plant. In een van de proefkassen waren verschillende vakken van een type poinsettia's opgezet, en werd, om kort te gaan, ieder bed met een ander middel behandeld (welke bed met welk middel, dat bleef geheim). Een van de voorlopige conclusies is dat er (nog) geen succesvolle, biologische alternatieven zijn voor de traditionele middelen en dat het daarmee dus (nog) niet gelukt is een daadwerkelijk 'afleverbare plant' te produceren.


De zaal, een en al oor


Anne Krogh Larsen van Horti Advice Scandinavia

In Denemarken zijn soortgelijke proeven uitgevoerd op stekmateriaal. Anne Krogh Larsen, ter lande werkzaam bij Horti Advice Scandinavia, deed verslag van proeven met Medax top en Caryx. Zij besprak de ins en outs van deze middelen en in welke hoeveelheden en op welke tijdstippen zij het best toegepast kunnen worden.


Inge Ulsted Sørensen

Lichtrecept
Inge Ulsted Sørensen, de tweede gast uit Denemarken en eveneens van het Deense Horti Advice Scandinavia, vertelde over een congres in Michigan. Hier stond het onderzoek naar verschillende lichtrecepten bij stekmateriaal centraal. In een en dezelfde daglichtloze kas werden stekjes op verschillende lagen aan verschillende lichtrecepten blootgesteld, waarna zaken als steel lengte, bladgrootte, knopvorming en andere zaken werden bekeken. Conclusie: per plant is het, nog altijd, zoeken naar het ideale receptuur.


Lisanne Schuddebeurs (Delphy) licht de poinsettia proef toe


Taeke Dijkstra, eveneens werkzaam bij Delphy

Japanse bloementrips
Ter afsluiting deed Taeke Dijkstra verslag van zijn onderzoek naar trips setosus, beter bekend als Japanse bloementrips. De naam is verwarrend, aldus Taeke, want het beestje doet zich vooral te goed aan blad. Ook verraad hij niet snel zijn aanwezigheid. Hij vliegt niet en is daarom nauwelijks op de vangplaat terug te vinden, en hij is niet erg geïnteresseerd in stuifmeel. Om het toch tijdig te spotten - en dat is noodzaak, want hij vreet alles op en "wees alert!" - helpt eigenlijk maar een ding: blad draaien.


Dagvoorzitter Jeroen van Buren

Publicatiedatum: