Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerlinde de Deyn, hoogleraar bodembiologie

Wat laat een plant achter in de bodem?

Welke erfenis laten planten achter in de bodem nadat ze zijn verdwenen? Deze vraag drijft Gerlinde de Deyn. In oktober werd ze benoemd tot persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep bodembiologie en biologische bodemkwaliteit.



Die nalatenschap (of legacy) van planten kun je op allerlei plekken zien. Denk aan het bodemleven. Planten creëren omstandigheden waar specifieke schimmels en bacteriën – positief en negatief – wel bij varen. En bepalen zo welke soorten ergens leven. Ook hebben planten invloed op de hoeveelheid organische stof in de bodem. De Deyn is benieuwd hoe deze wisselwerking tussen plant en bodem exact werkt. Ze wil hierbij dieper inzicht krijgen dan generalisaties als ‘diverse beplanting is gunstig’.

Fundamentele inzichten zijn vervolgens ook te gebruiken in de landbouw. Nalatenschappen beïnvloeden bijvoorbeeld de groei van nieuw aangeplante landbouwgewassen. Voor telers is het handig dit proces te begrijpen. De Deyn bestudeert legacies sinds enige tijd ook uit de lucht. Met remote sensing, waarneming met satellieten, hoopt ze in een vroeg stadium – voordat dit met het blote oog mogelijk is – te zien of plantengroei op bepaalde bodems achterblijft.


Tekst: Ron Ramaker; Foto: David Vroom

Klik hier om verder te lezen
Publicatiedatum: