De ontwikkeling van emmervullers bij Hans van der Poel is vijf jaar geleden gestart met het ontwerp van de QuickFill, een verbeterd alternatief voor de bestaande verticale emmervuller. Deze machine, ontstaan door vragen vanuit de markt, bleek een groot succes, want binnen korte tijd werd deze machine een verkooptopper. Hierop volgden nog enkele andere machines, die inmiddels een dermate belangrijke positie in het bedrijf innemen dat het onderdeel nu een geheel eigen jasje krijgt: emmersvuljezo.nl.Rond
Zo gaat dat meestal in zijn werk, vertelt Koos de Jong van Hans van der Poel: machines worden ontworpen op basis van concrete vragen uit de markt en niet andersom. Zo werd er, na de QuickFill en opnieuw naar aanleiding van vragen uit de markt, een ontwikkeling ingezet voor een machine bedoeld voor het automatisch ontstapelen en vullen van ronde emmers, de AquaManual. Deze machine was geschikt voor het ontstapelen van een aantal maten emmers. Door het uitwisselen van de schijven in het ontstapelmechanisme, kon men vier verschillend maten emmers verwerken.

Doordat er echter vanuit de markt vraag was naar nog meer diversiteit in emmermaten, is de AquaManual doorontwikkeld naar een volgende versie, de AquaMatic. Deze machine heeft een uniek te noemen, traploos verstelbaar ontstapelmechanisme waardoor alle ronde emmers met een diameter van 15 tot 31 cm te verwerken zijn. "Inmiddels is deze machine wereldwijd een verkoopsucces."...en vierkant
Maar met alleen de AquaManual was Hans van der Poel nog niet tevreden. Immers, er bestaat ook zoiets als vierkant fust en dus werd er verder ontwikkeld in het bouwen van een machine die ook deze fustvorm automatisch kon ontstapelen en vullen. Dit werd de SquareFill. Kenmerkend hieraan is het ontstapelmechanisme dat de fusten met een slag van 20 cm uit elkaar duwt, onafhankelijk van klemmen door vacuĆ¼m en/of achtergebleven stickers. De eerste uitvoering kon 1 stapel per keer afstapelen en in buffer zetten op een afvoerband. Door middel van het omklikken van de grijpers konden toen alle gangbare typen veilingfusten worden verwerkt. Een weer daarop volgende uitvoering kreeg een aanvoerband waarop meerdere stapels veilingfusten in voorraad gezet konden worden. Tevens werd de verstelling van de grijpers geautomatiseerd. Door eenvoudig op het touchscreen de code van het te onstapelen fust te selecteren, stelt de machine zich hierop in.

Begin 2016 is er gestart met de ontwikkeling van het automatisch inzetten van opzetkragen op de verschillende veilingfusten. Deze machine functioneert inmiddels naar tevredenheid bij verschillende klanten, o.a. in de gerbera- en de lisianthusteelt. Eenvoudig en snel kunnen meerdere types fusten afgestapeld, gevuld en van een opzetkraag worden voorzien.

Hans van der Poel is met een aantal van deze machines te vinden op de IFTF te Vijfhuizen, stand nummer A12.25.


Voor meer informatie:
Hans van der Poel B.V.
Veenderveld 51
2371 TT Roelofarendsveen
T: +31 (0)71 33 15 278
F: +31 (0)71 33 15 380
E: info@hansvanderpoel.com
www.hansvanderpoel.com